Joe Biden este primul președinte al Statelor Unite care a lansat o politică clară, fără echivoc și fără ambiguitate de stopare a expansiunii strategice chineze, scrie un editorial în Le Figaro.
În august 2021, când americanii, fără să-și fi dat osteneala să-și consulte aliații, au părăsit Kabul într-o panică care amintește de evacuarea lor din Saigon în aprilie 1975, puțini erau cei care nu au văzut în asta o retragere strategică a Statelor Unite. Jake Sullivan, noul consilier pentru securitate națională, nu anunțase, cu puțin timp înainte de introducerea lui Joe Biden la Casa Albă, că politica sa externă va avea ca scop mai presus de toate „satisfacerea aspirațiilor clasei de mijloc americane”?
Emmanuel Macron, în toamna lui 2021, a prezentat răspunsul la o astfel de retragere: „autonomie strategică europeană”. Acesta era programul pe care președintele francez dorea să-l vândă omologilor săi din Uniunea Europeană, pe care Franța se pregătea să o prezideze de la 1 ianuarie 2022. Dar iată că o decizie total irațională – și deci imprevizibilă – luată de o mare putere nucleară, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, va da totul peste cap.
Decizând să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022, președintele Vladimir Putin nu numai că a încălcat Carta Națiunilor Unite și a traumatizat un popor pe care, totuși, l-a descris drept „frate”; de asemenea, a compromis profund interesele Rusiei pe termen scurt, mediu și lung. În cele din urmă, i-a trezit pe strategii americani ca niciodată.
Pe 23 mai 2022 la Tokyo, în cadrul unei conferințe de presă comună cu premierul japonez, președintele american a făcut o clarificare strategică spectaculoasă. Întrebat de un reporter dacă America ar interveni militar în favoarea Taiwanului dacă insula ar fi atacată de forțele Chinei comuniste, Joe Biden a răspuns calm cu un singur cuvânt: „Yes!” Acesta este sfârșitul unei „ambiguități strategice” care durase aproape o jumătate de secol.
Ce schimbare! În decembrie 2021, președintele a considerat de cuviință să precizeze că Statele Unite nu vor intra în război împotriva Rusiei în cazul în care aceasta din urmă ar ataca Ucraina. Probabil a fost pentru a „satisfăce clasa de mijloc americană”, deoarece baza strategiei constă în a-și ascunde intențiile de adversarul său. Dar când ucrainenii și-au arătat voința și capacitatea de a rezista, Biden s-a adaptat foarte repede și a oferit un ajutor militar excepțional țării atacate care a fost capabilă să ridiculizeze armata rusă în mai multe rânduri. Dacă Ucraina nu aparține NATO, teritoriul său nu a fost niciodată atât de militar NATO! Putin a reușit să reînvie NATO, alianță pe care Emmanuel Macron o diagnosticase drept „în moarte cerebrală” în decembrie 2019.
Criza ucraineană
Acum, în Asia, lucrurile sunt și ele clare. Deși americanii au recunoscut încă din 1978 că există o singură China, ei sunt totuși gata să împiedice din punct de vedere militar dictatura comunistă de la Beijing să recupereze Taiwanul cu forța. La distanță de 170 km de coasta chineză, insula, mare cât jumătate din Irlanda, dar de cinci ori mai populată, cunoaște o adevărată viață democratică. Este, de asemenea, cel mai mare și cel mai bun producător de microcipuri din lume.
Prinși în afacerile lor din Orientul Mijlociu, președinții Bush și Obama nu reușiseră să devină suficient de duri cu comuniștii chinezi, nu numai în fața jefuirii tehnologiei americane, ci și în fața expansionismului lor naval pe mare din sudul Chinei. Profitând de indiferența americană, soldații Armatei Populare de Eliberare au pus stăpânire pe recife nelocuite, în largul coastelor Vietnamului și Filipinelor. Apoi le-au aplatizat pentru a construi aerodromuri, a plasa rachete și a face să aterizeze bombardiere strategice purtând steaua roșie cu o ideogramă galbenă.
Donald Trump a fost primul președinte american care a lovit public cu pumnul în masă împotriva încălcării de către Beijing a drepturilor de proprietate intelectuală. El a împiedicat apoi gigantul chinez de telecomunicații Huawei să preia piețele 5G din Statele Unite și aliații lor europeni. Dar istoria îl va recunoaște pe Joe Biden drept primul președinte care a lansat o politică clară, fără echivoc și fără ambiguitate de stopare a expansiunii strategice chineze.
Semi-alinierea Beijingului cu Moscova în criza ucraineană a întărit considerabil poziția americană.
Pentru a bloca expansiunea chineză, americanii au putut să-și unească aliații Quad (puterile democratice din Asia-Pacific). Japonia, Australia și India au întreprins eforturi de reînarmare fără precedent. Coreea de Sud li se va alătura.
Marea confruntare strategică a secolului 21 a început cu adevărat.