Președintele american Joe Biden, aflat în vizită la Tokyo, a emis luni avertismente către Beijing, avertizând că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unei invadări a insulei de către China, care a reacționat puternic, scrie Le Figaro
După o vizită de trei zile în Coreea de Sud, Joe Biden se află în Japonia de duminică seara, oficialii americani considerând aceste două țări ca fiind piciorii sistemului american în fața ascensiunii Chinei în regiune.
În timpul unei conferințe de presă comună cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida luni, Joe Biden a avertizat că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul dacă Beijingul ar invada insula autonomă, considerând că China „Firtează cu pericolul”.
„Am fost de acord cu politica unică a Chinei, am semnat-o (...) dar ideea că (Taiwanul) poate fi luat cu forța pur și simplu nu este potrivită”, a-- a adăugat el.
„Politica noastră nu s-a schimbat”
Beijingul a reacționat rapid cerându-i președintelui american „să nu-i subestimeze” „determinarea fermă” de a-și „proteja suveranitatea”.
„Îndemnăm Statele Unite (...) să evite trimiterea de semnale greșite forțelor de independență” din Taiwan, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
China will take resolute actions to safeguard its sovereignty and security interests & we will do what we said, Chinese FM spox #WangWenbin said in response to Biden’s remarks on using military force to“defend” Taiwan.#China #US #Taiwan #Breaking pic.twitter.com/77U6pROAKt
— ???? Sarwar ???? (@ferozwala) May 23, 2022
Un oficial de la Casa Albă a asigurat însă că comentariile lui Joe Biden sunt în conformitate cu politica SUA cu privire la Taiwan.
„Politica noastră nu s-a schimbat. El a reiterat "politica noastră de o singură China și angajamentul nostru pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan”, a spus oficialul.
Afișând un front unit împotriva Beijingului, Biden și Kishida și-au reafirmat, de asemenea, „viziunea comună a unui Indo-Pacific liber și deschis” și au spus că au convenit să monitorizeze activitatea navală chineză în regiune, unde China arată ambiții în creștere.
Președintele SUA a vizat și Rusia, spunând că Moscova trebuie să „plătească un preț pe termen lung” pentru „barbaria sa în Ucraina” în ceea ce privește sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi.
„Nu este vorba doar despre Ucraina”, a spus Biden. Pentru că dacă „sancțiunile nu s-ar menține (...) ce semnal ar trimite asta Chinei cu privire la costul unei încercări de a lua Taiwan cu forța?”.
Tot la Tokyo, marți, Biden va încerca să consolideze conducerea americană în regiunea Asia-Pacific, alăturându-se liderilor din Australia, India și Japonia pentru un summit al unei alianțe informale, Quad.
Aceasta este „o oportunitate critică de a face schimb de opinii și de a continua să promovăm cooperarea practică în regiunea Indo-Pacific”, a spus Casa Albă.
Cu toate acestea, India, membru al Quad, s-a remarcat până acum prin refuzul său de a condamna în mod deschis Moscova din cauza războiului din Ucraina sau de a-și restrânge comerțul cu Rusia. Biden va avea o întâlnire cu prim-ministrul indian Narendra Modi marți.
În timpul conferinței sale de presă cu Kishida, Biden a dezvăluit, de asemenea, un nou parteneriat economic Asia-Pacific care implică inițial 13 țări, cu excepția notabilă a Chinei.
Cadrul Economic Indo-Pacific (IPEF) nu este un acord de liber schimb, dar prevede o integrare suplimentară între țările sale membre în patru domenii cheie: economia digitală, lanțurile de aprovizionare, energia verde și lupta împotriva corupției.
Beijingul se simte exclus în mod deliberat și a făcut-o deja cunoscut, acuzând duminică „micile clici” menite să „excludă China”.
Sub Donald Trump, predecesorul lui Biden la Casa Albă, Statele Unite s-au retras în 2017 din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), un vast acord multilateral de liber schimb care a făcut obiectul unui nou tratat în 2018 fără Washington.
Joe Biden a precizat că nu are intenția de a reînvia acordurile majore de liber schimb, dar a anunțat luni că are în vedere ridicarea barierelor tarifare care cântăresc China, subliniind că acestea nu au fost impuse de administrația sa.
President Joe Biden says that the United States would intervene militarily if China were to invade Taiwan, in one of the most forceful and overt statements in support of Taiwan in decades. https://t.co/bTg2HeUuai
— The Associated Press (@AP) May 23, 2022