Acuzație de "genocid": Ucraina consideră poziția lui Macron „dezamăgitoare”

13 Apr 2022
Acuzație de "genocid": Ucraina consideră poziția lui Macron „dezamăgitoare”

Purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, a considerat că poziția lui Emmanuel Macron, care nu dorește să folosească termenul de „genocid” asa cum a facut Joe Biden, este „dezamăgitoare”, scrie Le Figaro.

„Reticența președintelui francez Emmanuel Macron de a recunoaște genocidul ucrainenilor (...) este dezamăgitoare”, a declarat el agenției de presă Interfax-Ukraïna.

Oleg Nikolenko l-a criticat pe președintele francez și pentru că a afirmat că ucrainenii și rușii sunt popoare frați, considerând că acest „mit a început să se prăbușească în 2014” și că „nu mai există niciun motiv moral sau real pentru a vorbi despre legături fraterne” între ruși și ucraineni.

Marți, Joe Biden îl acuzase pentru prima dată pe Vladimir Putin că a comis un „genocid” în Ucraina, cuvânt folosit până acum  doar de șeful statului ucrainean Volodimir Zelensky, dar niciodată de administrația americană. „Este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur și simplu să șteargă ideea de a putea fi ucrainean”, a spus președintele american.

Dacă „avocații, la nivel internațional”, vor decide cu privire la calificarea de genocid, „pentru mine, așa pare” a spus Biden. Președintele ucrainean a lăudat „cuvintele adevărate ale unui lider adevărat”, pentru că „a spune lucrurilor pe nume este esențială pentru a te opune răului”.

Emmanuel Macron a vrut însă să fie mai măsurat: „Aș spune că Rusia a declanșat unilateral un război brutal, că acum s-a stabilit că crimele de război au fost comise de armata rusă și că trebuie să-i găsim acum pe cei responsabili”, a explicat el. „Este o nebunie ceea ce se întâmplă, este incredibil de brutal (...) dar în același timp mă uit la fapte și vreau să încerc cât mai mult posibil să pot opri acest război și să reconstruiesc pacea, așa că nu sunt sigur că escaladarea cuvintelor servește cauzei”, a adăugat el.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră