Biden încearcă să-i "fure" lui Putin cei mai buni oameni de știință ruși oferindu-le vize "momeală"

30 Apr 2022
Biden încearcă să-i "fure" lui Putin cei mai buni oameni de știință ruși oferindu-le vize "momeală"

Administrația Biden are un plan de îi "fura" lui Vladimir Putin de unii dintre cei mai buni inovatori ai săi, renunțând la anumite cerințe de viză pentru rușii cu studii superioare care doresc să vină în SUA, potrivit unor persoane familiare cu strategia, scrie Bloomberg.

O propunere, pe care Casa Albă a inclus-o în cea mai recentă cerere suplimentară adresată Congresului, este să renunțe la regula conform căreia profesioniștii ruși care solicită o viză de angajare trebuie să aibă un angajator actual.

S-ar aplica cetățenilor ruși care au obținut diplome de master sau doctorat în știință, tehnologie, inginerie sau matematică în SUA sau în străinătate, se arată în propunere.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a confirmat că efortul este menit să slăbească resursele de înaltă tehnologie ale lui Putin pe termen scurt și să submineze baza de inovație a Rusiei pe termen lung -- precum și să beneficieze economia și securitatea națională a Statelor Unite.

Mai exact, administrația Biden dorește să faciliteze mutarea în S.U.A. pentru rușii de top cu experiență în semiconductori, tehnologie spațială, securitate cibernetică, producție avansată, calcul avansat, inginerie nucleară, inteligență artificială, tehnologii de propulsie a rachetelor și alte domenii științifice specializate.

Oficialii administrației Biden au spus că au văzut un număr semnificativ de lucrători cu înaltă calificare în tehnologie au fugit din Rusia din cauza oportunităților financiare limitate de sancțiunile pe care SUA și aliații le-au impus după invazia lui Putin asupra Ucrainei.

Prevederea ar expira în patru ani. Nu ar exista modificări ale procesului de verificare, taxelor sau altor reguli din Legea privind imigrația și naționalitatea.

Profesioniștii ruși au început să părăsească țara după ce a început invazia în 24 februarie

Konstantin Sonin, economist de la Universitatea din Chicago, a scris pe Twitter pe 7 martie „că peste 200.000 de oameni au fugit din Rusia în ultimele 10 zile. Exodul tragic nemaivăzut de un secol.”

Un raport Interfax, care citează o estimare a Asociației Ruse pentru Comunicații Electronice, spunea că între 70.000 și 100.000 de specialiști în tehnologia informației ar putea încerca să emigreze în aprilie.

Statele Unite și unii dintre aliații săi din Grupul celor Șapte au discutat, de asemenea, în ultimele săptămâni, acordarea statutului de protejat oamenilor de știință ruși, inclusiv celor care lucrează la CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară.

CERN, care conduce cel mai mare laborator de fizică a particulelor, și-a suspendat cea mai mare parte a lucrărilor cu Rusia după începutul războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră