În timp ce mai multe țări europene își intensifică eforturile de a sprijini militar Ucraina printr-un nou plan de achiziții de arme americane, Franța a anunțat că nu va participa la această inițiativă coordonată în principal de Germania. Potrivit Politico, planul permite țărilor europene să cumpere sisteme americane pentru Ucraina, oferindu-i președintelui Donald Trump un mijloc de a sprijini Kievul fără a intra în conflict cu aripa izolaționistă a mișcării MAGA. În timp ce Berlinul, Londra și țările nordice și-au exprimat deja sprijinul, Parisul invocă dorința de a susține în continuare dezvoltarea propriei industrii de apărare, în linie cu viziunea președintelui Emmanuel Macron, scrie RbcUcraina
Eforturile de sprijinire a Ucrainei cu arme se intensifică în Europa, însă Franța a decis să nu se alăture inițiativei de achiziție a sistemelor americane, relatează Politico.
Noul plan, propus la inițiativa Germaniei, prevede cumpărarea de arme americane pentru Forțele Armate ale Ucrainei de către țările europene.
Aceasta oferă președintelui Donald Trump un scut politic și evită o confruntare directă cu aripa izolaționistă a mișcării MAGA din Statele Unite.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a salutat oficial noua inițiativă. El l-a felicitat pe Trump pentru „conducerea puternică”, însă în culisele diplomației se spune o altă realitate: acordurile-cheie au fost încheiate la Berlin, nu la Washington.
Cancelarul Friedrich Merz a purtat o serie de discuții cu aliații, inclusiv cu Rutte, și l-a convins pe Trump să permită țărilor europene să cumpere arme americane.
Potrivit surselor Politico, acest aranjament îl ajută pe Trump să pară un aliat fără a-și schimba retorica izolaționistă. Între timp, Berlin, Londra, țările scandinave și Olanda și-au confirmat deja disponibilitatea de a participa la schema de achiziții.
Fără Franța
Potrivit a doi oficiali francezi, Parisul nu se va alătura inițiativei de achiziție a armelor americane. Franța continuă să insiste pe dezvoltarea propriei industrii militare, o idee veche a președintelui Emmanuel Macron.
În Biroul Oval, Rutte a enumerat patru țări nordice, pe lângă Marea Britanie și Olanda, ca susținând planul de a trimite arme americane Ucrainei. Franța, al cărei președinte Emmanuel Macron a insistat mult timp asupra construirii propriei baze industriale de apărare din achiziții locale, a fost o omisiune notabilă de pe listă.
Parisul nu se va alătura inițiativei de a cumpăra arme americane din acest motiv. Guvernul francez se luptă, de asemenea, să își majoreze propriile cheltuieli pentru apărare, în timp ce încearcă să facă reduceri bugetare și să își limiteze deficitul uriaș.
Una dintre principalele solicitări ale Kievului este legată de sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, au fost deja încheiate acorduri între Statele Unite, Germania și Norvegia pentru noi livrări.
„Apreciem disponibilitatea de a furniza rachete Patriot suplimentare, iar SUA, Germania și Norvegia lucrează deja împreună în acest sens”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe X după anunțul lui Trump. „De asemenea, vor exista livrări de alte arme pentru a proteja viețile poporului nostru și a respinge atacurile rusești.”
Arme americane pentru Ucraina
Ungaria a refuzat să participe la cofinanțarea armamentului american pentru Ucraina. Budapesta nu va oferi nici bani, nici arme.
Președintele american Donald Trump a tot amânat decizia, însă recent situația a început să avanseze. Trump a declarat anterior că Statele Unite vor trimite sisteme Patriot în Ucraina, dar Uniunea Europeană le va plăti.
Germania a spus că observă „semnale foarte pozitive” din partea Statelor Unite privind vânzarea sistemelor de apărare antiaeriană către Ucraina.