Criză în Comisia Europeană: Ursula von der Leyen forțează reforma bugetară și declanșează haos la Bruxelles

16 Iul 2025
Criză în Comisia Europeană: Ursula von der Leyen forțează reforma bugetară și declanșează haos la Bruxelles

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a încercat să-și impună viziunea ambițioasă pentru viitorul buget al Uniunii Europene, mizând pe un fond de aproape 2.000 de miliarde de euro destinat reformelor economice și industriale. Însă efortul său de a rupe cu tradiția și de a centraliza puterea în jurul Comisiei s-a lovit de o rezistență internă fără precedent: șase comisari s-au răzvrătit, informările către Parlamentul European au fost amânate sau anulate, iar eurodeputații acuză lipsa de transparență și radicalismul propunerilor. Cu un plan care implică reduceri bugetare dureroase pentru unele state și noi taxe europene, von der Leyen pare să fi forțat nota, riscând să piardă sprijinul politic chiar înainte ca negocierile să înceapă, scrie Euractiv

Comisia Europeană a propus miercuri cel mai mare buget pe termen lung din istoria UE, comasând programele de cheltuieli tradițional separate – pentru agricultură și dezvoltare regională – în planuri naționale specifice fiecărei țări și creând un fond de peste 400 de miliarde de euro destinat revitalizării industriei în dificultate. Bugetul total propus se apropie de 2.000 de miliarde de euro, adică 1,26% din venitul național brut al blocului comunitar.

O zi marcată de informări anulate, tensiuni interne, eurodeputați furioși și confuzie în jurul celor mai importante cifre ale bugetului: președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-ar putea să fi mers prea departe în încercarea sa ambițioasă de a regândi proiectul european.

Sătulă de un plan de cheltuieli al UE care nu se schimbă niciodată în cadrul financiar multianual și încurajată de dubla criză - în domeniul apărării și al competitivității - von der Leyen și-a pus în mișcare toată priceperea politică pentru a sparge status quo-ul și a recentra proiectul european în jurul său și al Comisiei Europene.

Încă din octombrie, ea a început să socializeze idei radicale despre cum ar putea arăta viitorul buget al UE și a lucrat meticulos, cu ușile închise, la un mecanism care să centralizeze puterea într-o formă acceptabilă pentru marile capitale europene.

Dar a forțat prea mult nota. În momentul decisiv în care trebuia să-și prezinte planul, von der Leyen s-a confruntat cu o revoltă în interiorul propriei Comisii și nici măcar nu a apărut personal pentru a-și susține reforma bugetară. Propunerea era așteptată inițial miercuri dimineață, cu briefinguri în Parlament pe tot parcursul zilei. În schimb, Comisia nu a reușit să finalizeze cifrele, șase comisari s-au răzvrătit împotriva planului ei de finanțare, iar informările pentru Parlament au fost amânate sau anulate repetat.

„Nu am absolut nicio idee ce se întâmplă,” a declarat pentru Euractiv, la prânz, Siegfried Mureșan, coraportorul bugetului din partea Parlamentului European, membru al aceluiași partid ca von der Leyen.

Blestemul unanimității
Von der Leyen cere foarte mult de la viitorul buget. Încălcând decenii de precedent, Comisia dorește să creeze un megafond de aproximativ 900 de miliarde de euro, care să fie folosit ca pârghie pentru implementarea unor reforme favorabile UE, precum și un Fond European pentru Competitivitate de 410 miliarde de euro destinat investițiilor industriale flexibile.

Fermierii și regiunile riscă reduceri semnificative, profund nepopulare în rândul principalilor beneficiari ai acestor fonduri – precum Polonia, Italia și Spania. Pe lângă toate acestea, Comisia a anunțat noi taxe la nivel european aplicate tutunului, emisiilor de carbon și marilor companii - măsuri care ar putea afecta disproporționat aceleași state.

Mișcarea Ursulei von der Leyen a fost una îndrăzneață și, până acum, a obținut deja câteva victorii. În primul rând, a reușit să atragă atenția celor doi jucători principali – Germania și Franța – asupra ideilor sale.

În plus, ea a reușit să impună termenii dezbaterii.
Cu Europa prinsă în strânsoarea atâtor crize - și demonstrând lipsuri pe atât de multe fronturi - alinierea în jurul unei viziuni pentru un continent competitiv, capabil să facă față unor amenințări existențiale de ordin economic și de securitate, a devenit o necesitate.

Dar Ursula von der Leyen s-ar putea să fi țintit prea sus. Nereușind nici măcar să-și țină propriii comisari sub control, ea se confruntă acum cu o sarcină descurajantă: să obțină susținerea fiecărui stat membru al UE și a sutelor de europarlamentari.

Parlamentul nici măcar nu vrea să înceapă negocierile pe baza ideilor propuse. O sursă din Parlament a declarat pentru Euractiv că birocrații din Comisie s-au săturat de propunerile ei radicale și că așteaptă cu nerăbdare ocazia de a le demonta.

Ursula von der Leyen a reușit să zdruncine serios dezbaterea privind bugetul. Rămâne de văzut dacă o Europă aflată în criză este pregătită să se alinieze viziunii sale sau dacă o va respinge pentru că a mers prea departe.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră