Joe Biden propune să transfere în Ucraina bunurile rusești confiscate

28 Apr 2022
Joe Biden propune să transfere în Ucraina bunurile rusești confiscate

Casa Albă s-a oferit joi să folosească bunurile confiscate de la oligarhii ruși pentru a compensa daunele suferite de Ucraina în timpul invaziei sale de către Rusia, scrie LaLibre citând WashingtonPost. Trezoreria SUA „a sancționat și blocat nave și aeronave în valoare de peste 1 miliard de dolari, precum și a înghețat sute de milioane de dolari active aparținând elitelor ruse în conturi bancare din SUA”.

 Lichidarea acestor active „cleptocratice” ar face posibilă transferarea încasărilor către Kiev „pentru compensarea prejudiciului (provocat Ucrainei) de agresiunea rusă”, precizează executivul american într-un comunicat de presă.

Marți, ministrul american al Justiției, Merrick Garland, a declarat că este în favoarea transferului bunurilor rusești confiscate în Ucraina.

Ideea a fost însă respinsă după ce puternica organizație pentru libertăți ACLU a indicat că un astfel de proiect ar încălca Constituția, oligarhii neavând mijloace legale de recurs pentru a contesta decizia administrativă, a informat Washington Post.

Administrația a spus că acum caută o mai mare autoritate în confiscarea bunurilor oligarhilor care sunt legate de sancțiuni și încălcări ale controlului exporturilor. Pentru ca un bun să fie confiscat, o instanță trebuie să constate că a fost confiscat pe drept de către guvern. Propunerea administrației Biden include, de asemenea, o directivă prin care să devină o infracțiune federală „deținerea cu bună știință sau intenționată a veniturilor obținute direct din tranzacții corupte cu guvernul rus”, scrie WashingtonPost

Trezoreria SUA, a spus administrația în declarație, „a sancționat și blocat nave și aeronave în valoare de peste 1 miliard de dolari, precum și a înghețat sute de milioane de dolari active aparținând elitelor ruse în conturi bancare din SUA”.

Luna trecută, Statele Unite au anunțat crearea unei celule dedicate urmăririi penale a „oligarhilor ruși corupți” și a tuturor celor care încalcă sancțiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei. Această creație urmează discursului privind starea Uniunii în care Joe Biden i-a avertizat pe miliardarii ruși că această celulă le va „găsi și confisca iahturile, apartamentele lor de lux, avioanele lor private”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră