Orban: „O țară în care oamenii sunt bătuți până la moarte din cauza înrolării forțate nu poate fi membră a Uniunii Europene”

12 Iul 2025
Orban: „O țară în care oamenii sunt bătuți până la moarte din cauza înrolării forțate nu poate fi membră a Uniunii Europene”

„Un cetățean maghiar a murit în Ucraina. Asta nu e propaganda rușilor, e realitate”: Intr-un interviu acordat RadioKossuth, premierul Viktor Orbán a adus în prim-plan consecințele dramatice ale războiului din Ucraina pentru Ungaria, dezvăluind că un cetățean maghiar a fost ucis pe frontul ucrainean, după ce a fost recrutat forțat în armata de la Kiev. Orbán a respins acuzațiile că astfel de afirmații ar fi parte din „propaganda rusă”, insistând că Ungaria trăiește în imediata vecinătate a conflictului și cunoaște realitățile de pe teren. „Nu e un scenariu ipotetic, e viața noastră de zi cu zi”, a declarat premierul, criticând dur politicile Bruxelles-ului și presiunile pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană fără a ține cont de realitate. Potrivit lui Orbán, ideea că Ucraina ar fi pregătită pentru aderare este o iluzie periculoasă, iar acceptarea acesteia în UE ar însemna intrarea blocului comunitar într-un război direct cu Rusia. Liderul de la Budapesta a descris drept „o enormă absurditate” susținerea necondiționată oferită Kievului și a reafirmat că Ungaria va rămâne de partea păcii, nu a războiului, scrie siteul primului ministru

Cetățeanul maghiaro-ucrainean care a fost bătut mortal zilele trecute în Ucraina în timpul unei încercări de înrolare forțată este unul de-al nostru, iar acest lucru trebuie tratat cu toată seriozitatea - a declarat premierul Viktor Orbán, vineri dimineață, în emisiunea Bună dimineața, Ungaria! de la Radio Kossuth.

Orbán a adăugat că, fiind vorba despre un cetățean cu dublă cetățenie maghiaro-ucraineană, victima aparține comunității noastre nu doar în sens cultural și național, ci și în sens juridic.

„Asta ne dă, poate, dreptul să evităm formulările evazive pe care le-am văzut în relatările din presă. Nu a ‘murit’ în urma înrolării forțate. A fost bătut până la moarte. Asta e realitatea. A fost ucis un cetățean maghiar, și este un caz pe care trebuie să îl investigăm” - a subliniat Orbán.

Vorbind despre ce trebuie să facă partea maghiară, el a spus că este important ca familia victimei să fie sprijinită, să se afle exact ce s-a întâmplat și să se ceară explicații autorităților ucrainene - demersuri care deja au început. „Trebuie să tratăm cazul cu seriozitate, pentru că cel care a fost bătut până la moarte este unul dintre noi” - a spus premierul.

El a afirmat că rădăcina problemei este, evident, războiul.
„Mulți din Ungaria pot crede că linia frontului e departe, și că atunci și războiul e departe. Dar adevărul este că războiul are loc pe teritoriul unei țări vecine, și aproape că nici nu contează în ce parte a țării. Victima despre care vorbim locuia, probabil, la 15-20-30 de kilometri de granița cu Ungaria - și acolo a fost bătut până la moarte” - a reamintit el.

„Războiul și pericolele care decurg din el sunt chiar aici, lângă noi, la o aruncătură de băț. Așadar, nu este nicio exagerare să spunem că trăim într-o epocă a pericolelor și că trebuie să fim vigilenți, pentru că fiecare gest, fiecare decizie, fiecare cuvânt poate avea consecințe importante” - a avertizat Viktor Orbán.

Premierul a adăugat că acest caz subliniază cât de justificată a fost inițiativa Voks 2025 - consultarea populară privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană - care a reprezentat o acțiune comună a maghiarilor.

„O țară în care, în urma înrolării forțate, un om - sau mai mulți - este bătut până la moarte - pentru că înrolarea forțată nu îi vizează doar pe maghiari, ci pe toată lumea -, o asemenea țară nu poate deveni membră a Uniunii Europene. Pentru că, dacă o primim în UE, acceptăm și acest tip de practici. Acceptăm războiul și toate consecințele sale” - a subliniat el.

Viktor Orbán a reacționat și la declarația comandamentului Forțelor Terestre ale Ucrainei, potrivit căreia victima nu ar fi murit în urma unor agresiuni fizice, spunând că o asemenea explicație este complet inacceptabilă.

„Este un război extrem de greu, un război care macină totul” - a spus premierul, amintind că el însuși este originar dintr-o regiune, în apropiere de Székesfehérvár, care în timpul războiului și-a schimbat de mai multe ori stăpânii, iar în acele confruntări au murit foarte mulți oameni.
„Este un aspirator de sânge” - a spus el.

„Un astfel de război nu poate fi câștigat pe câmpul de luptă” - a avertizat Viktor Orbán

„De aceea spun nu doar din perspectivă morală și nu doar în calitate de prim-ministru al unei țări vecine, responsabil pentru siguranța regiunii, ci și în baza experiențelor istorice: un astfel de război nu are soluție militară” - a declarat Viktor Orbán.

El a avertizat că un astfel de război nu poate fi câștigat, pentru că nu forța militară îi va decide deznodământul, ci eforturile diplomatice.
„Chiar dacă, în momentul de față, rușii par să fie în avantaj, iar ucrainenii practic au pierdut acest război - și, odată cu Ucraina, și Europa l-a pierdut -, nimeni nu are încă curajul să recunoască acest lucru. În schimb, toți se comportă ca și cum războiul ar putea fi câștigat, deși este clar că pe linia frontului nu mai poate fi obținută o victorie. Este nevoie de diplomație, de un armistițiu, de negocieri de pace” - a subliniat el.

Viktor Orbán a mai afirmat că Uniunea Europeană nu ar trebui să contracteze împrumuturi comune pentru finanțarea Ucrainei.
„Eu voi fi împotriva acestui lucru până la capăt” - a declarat ferm.

Șeful guvernului maghiar a mai susținut că economia europeană suferă și și-a pierdut competitivitatea. „Pe continent, plătim de trei-patru ori mai mult pentru gaz și de două-trei ori mai mult pentru energie electrică decât concurenții noștri. Așadar, dacă tot se recurge la un împrumut - ceea ce este în sine problematic -, atunci acei bani nu ar trebui dați altora, ci folosiți pentru Europa însăși, pentru redresarea economiei noastre” - a argumentat el.

Referindu-se la discuțiile purtate cu o zi înainte la Győr, Viktor Orbán a anunțat că a fost reconfirmată alianța dintre Ungaria și compania Audi, pe care a numit-o „una dintre pietrele de temelie ale industriei maghiare”.

„Audi a devenit parte integrantă din viața maghiară, este fabrica noastră. Oferă locuri de muncă direct sau indirect pentru zeci de mii de oameni.”

Premierul s-a declarat mândru de muncitorii și inginerii care lucrează acolo, pentru că „au reușit, folosind aceeași tehnologie utilizată în alte fabrici Volkswagen din lume, să transforme fabrica noastră în cea mai competitivă și de succes”.
„Acest lucru se datorează muncitorilor, inginerilor și conducerii - toți oameni maghiari” - a adăugat Orbán.

El a spus că, dacă privim Audi nu prin „lentile germane”, ci ca pe o fabrică maghiară, în care lucrează muncitori și ingineri maghiari, atunci Audi este o poveste de succes maghiară, cu oameni de care putem fi mândri.

A subliniat că toți acești angajați s-au format în sistemul educațional maghiar, iar compania însăși își pregătește viitoarea forță de muncă, fiind un exemplu remarcabil de educație duală.

Referindu-se la situația actuală a fabricii Audi din Ungaria, el a spus că uzina din Győr nu poate produce suficiente unități pentru a acoperi toate comenzile. În schimb, producția celei mai mari fabrici de motoare din lume - tot acolo localizată - a început să scadă.

„În această parte a activității, conducerea are nevoie de toate abilitățile sale pentru a organiza lucrul astfel încât toată lumea să aibă o muncă utilă, să nu fie necesare concedieri și liniile de producție să continue să funcționeze” - a explicat Orbán.

Viktor Orbán a adăugat că exemplul Audi l-a făcut să reflecteze și asupra Germaniei.

„Ne-am dori ca Ungaria să fie precum Germania de acum 15 ani. Pentru că așa cum este Germania astăzi, nu vrem să fim. Așa cum era înainte de criza migrației, când industria auto funcționa bine și Germania era competitivă - poate că da, am vrea să fim așa. Dar nu așa cum este Germania acum, în starea în care se află astăzi” - a spus prim-ministrul.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca această fabrică să funcționeze în continuare, să supraviețuiască și să continue să ofere, direct sau indirect, mijloace de trai pentru zeci de mii de oameni” - a declarat Viktor Orbán, subliniind că situația industriei este dificilă, „pentru că politicile greșite de la Bruxelles afectează competitivitatea producătorilor europeni”.

El a afirmat că „birocrații de la Bruxelles nu sunt doar șoferi proști, ci și navigatori și mai slabi - ne-au condus direct într-un zid”.

Premierul a arătat că la fiecare summit al șefilor de guvern din Uniunea Europeană se afirmă - și deja tot mai des chiar în public - că Ucraina ar fi îndeplinit toate criteriile necesare aderării.
„Se spune că au eradicat corupția, că domnește statul de drept, că drepturile omului sunt respectate, că economia este stabilă” - a enumerat el, adăugând că liderii UE vorbesc despre Ucraina ca despre o țară pregătită pentru aderare, pentru care negocierile de aderare sunt, practic, o formalitate. „Ucraina și-ar fi făcut partea ei de drum, acum e rândul nostru. Până în 2030, trebuie să o primim în Uniune” - a redat Orbán poziția oficialilor europeni.

Premierul a spus că nu poate decât „să se ia cu mâinile de cap”. „Cei care spun că Ucraina e pregătită pentru aderare sunt la fel de departe de realitate precum este Makó de Ierusalim” - a declarat el, adăugând: „Poate că la Bruxelles poți păcăli lumea, dar acolo unde trăim noi, lângă granița cu Ucraina, să spui așa ceva e fie o eroare colosală, fie o prostie monumentală”.

„Au loc recrutări forțate, oameni mor, nu se garantează niciun drept civil, economia nu funcționează, sunt întreținuți din bani occidentali, nu se întrevede nicio structură economică modernă și nici vreo intenție de a încheia războiul” - a punctat el.

„Dacă Ucraina ar fi astăzi membră a Uniunii Europene, atunci Uniunea s-ar afla deja în război cu Rusia. Cine primește Ucraina, primește și războiul - și nimeni nu poate dori asta” - a afirmat Orbán, adăugând că, în ciuda acestui fapt, la Bruxelles pare că toată lumea și-a pierdut simțul realității și continuă să vorbească doar despre cum va fi câștigat războiul și cum va fi învinsă Rusia pe teritoriul ucrainean.

„Între timp, au loc nenumărate tragedii - copii rămași orfani, văduve, suferință, lacrimi - în estul Europei, în inima culturii europene creștine” - a rezumat premierul.

Viktor Orbán a declarat răspicat: „Acest război nu trebuie finanțat, ci trebuie încheiat”.

Viktor Orbán a abordat și faptul că nu consideră nenaturale dezbaterile din Ungaria pe această temă: „sunt dezbateri serioase, profunde, cu consecințe de mare anvergură”.

El a explicat că partidele maghiare care susțin Comisia Europeană și liderii europeni - respectiv DK (Coaliția Democratică) și TISZA - pot fi numite fără ezitare „partide pro-război”, membri maghiari ai coaliției pro-război de la Bruxelles.

„Există partide împotriva războiului, partide ale păcii - iar Fidesz aparține acestei tabere europene” - a subliniat el, precizând că majoritatea membrilor din familia politică Patrioților susține poziția păcii.

Faptul că această dezbatere se regăsește și în politica internă din Ungaria nu i se pare surprinzător, fiind o consecință firească a apartenenței țării la Uniunea Europeană, unde există două poziții: una pro-război și una pro-pace.

„Ungaria are două opțiuni: fie se alătură Bruxelles-ului și spune: «hai în război, bani, arme și - dacă va fi nevoie - și oameni, să învingem Rusia pe teritoriul Ucrainei, e și războiul nostru, se duce și pentru noi»; fie, potrivit celeilalte poziții, acesta nu este războiul nostru, nu trebuie extins, ci restrâns, localizat, încheiat, și trebuie obținută pacea cât mai curând posibil. Aceasta este poziția guvernului maghiar” - a subliniat Orbán.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră