Președintele american Joe Biden a anunțat oficial interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia

08 Mar 2022
Președintele american Joe Biden a anunțat oficial interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia

Președintele Biden a anunțat marți interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA din cauza invaziei Ucrainei scrie CBSNews.

 Președintele Biden a anunțat marți interzicerea importurilor de petrol și gaze rusești din cauza invaziei Ucrainei în timp ce forțele ruse continuă să bombardeze orașele ucrainene. 

„Astăzi, anunț că Statele Unite vizează principala arteră a economiei Rusiei”, a spus președintele Biden.

 „Interzicem toate importurile de petrol și energie din Rusia. Asta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o altă lovitură puternică mașinii de război a lui Putin”.

Interdicția se aplică și cărbunelui rusesc, au declarat surse pentru CBS News înainte de anunț. 

Mișcarea vine pe măsură ce prețurile gazelor au crescut la maxime istorice în urma invaziei ruse, în ciuda eforturilor SUA de a elibera rezervele de petrol și de a crește oferta. Dl Biden a spus că decizia a fost luată în strânsă consultare cu aliații și partenerii din Europa. 

Se așteaptă ca Marea Britanie să anunțe marți că se va alătura SUA în interzicerea petrolului rusesc. Un oficial francez a spus că Uniunea Europeană, care se bazează mai mult pe energia rusă, nu este de așteptat să se alăture SUA și Regatului Unit. 

În decembrie, petrolul rus a reprezentat mai puțin de 5% din totalul importurilor de petrol din SUA, potrivit Departamentului pentru Energie, făcând SUA mult mai puțin dependentă de energia rusă decât omologii săi europeni. Cu toate acestea, analiștii au prezis că interzicerea importurilor rusești ar putea determina creșterea prețului petrolului la noi maxime istorice.

Liderii ucraineni au cerut Washingtonului și Occidentului să întrerupă importurile rusești de energie în cele 13 zile de când trupele ruse au început să atace Ucraina. Legislatorii ambelor partide americane au intensificat, de asemenea, presiunea asupra administrației pentru a bloca petrolul rusesc, pregătind o legislație care să impună interdicția dacă administrația Biden nu acționează.

Administrația americană a ezitat inițial să ia măsuri împotriva importurilor rusești de energie, temându-se de creșterile prețurilor la energie. Însă oficialii de rang înalt și-au exprimat dorința de a impune interdicția, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, afirmând luni că „discuțiile sunt în desfășurare la nivel intern, dar și cu omologii și partenerii noștri din Europa și din întreaga lume”.

SUA și aliații săi au impus sancțiuni împotriva Rusiei de la invazie, urmărind sistemul financiar al țării și elitele ruse, inclusiv pe Putin însuși.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră