FIFA a decis că Rusia poate continua cursa pentru Cupa Mondială: "inacceptabil" spun polonezii

28 Feb 2022
FIFA a decis că Rusia poate continua cursa pentru Cupa Mondială: "inacceptabil" spun polonezii

FIFA a decis că Rusia își poate continua cursa pentru calificarea la Cupa Mondială din această iarnă în ciuda faptului că adversarii refuză să joace împotriva ei. Polonia, Anglia și alte națiuni spun că nu vor juca împotriva Rusiei, spune The Guardian.

FIFA a decis că Rusia își poate continua candidatura pentru calificarea la Cupa Mondială din această iarnă , în ciuda faptului că adversarii refuză să joace împotriva lor. După ce Anglia a devenit cea mai recentă țară care a declarat că va boicota meciurile împotriva Rusiei, FIFA a reacționat în sfârșit anunțând o serie de „măsuri inițiale”.

Astfel meciul Cupei Mondiale de luna viitoare dintre Rusia și Polonia va avea loc dar într-un loc neutru și fără spectatori. Rusia va fi, de asemenea, obligată să se numească „Uniunea de Fotbal din Rusia (RFU)”, steagul rus nu va fi arborat și nici nu va fi cântat imnul.

Într-o declarație, FIFA a spus că ar fi dispusă să ia în considerare măsuri suplimentare, inclusiv expulzarea de la Cupa Mondială, dacă „situația nu se îmbunătățește rapid”. 

Dar propunerea FIFA a fost respinsă imediat de autoritățile poloneze de fotbal care la începutul acestui weekend și-au declarat hotărârea de a boicota orice meci cu Rusia, un sentiment împărtășit de jucători individuali, inclusiv atacantul star Robert Lewandowski. Polonezilor li s-au alăturat apoi, într-un boicot, Suedia și Republica Cehă 

Președintele FA poloneză, Cezary Kulesza, a calificat decizia FIFA drept „inacceptabilă”.

„În situația de război din Ucraina , nu ne interesează jocul aparențelor”, a spus el. „Poziția noastră rămâne neschimbată: naționala poloneză NU va juca împotriva Rusiei, indiferent de numele echipei ruse.”

FA poloneză a făcut, de asemenea, pasul de a scrie oficial FIFA pentru a respinge măsurile și a cere exmatricularea Rusiei de la Cupa Mondială.

Duminică, Anglia s-a alăturat acestui grup. Într-o intervenție făcută cu mai puțin de o oră înainte ca FIFA să-și publice condițiile, Asociația de Fotbal a spus că nu va juca niciun meci internațional împotriva Rusiei la niciun nivel „în viitorul apropiat”.

„Din solidaritate cu Ucraina și pentru a condamna din toată inima atrocitățile comise de conducerea rusă, FA poate confirma că nu vom juca împotriva Rusiei în niciun meci internațional în viitorul previzibil”, se arată într-un comunicat duminică seara. „Acest lucru include orice meci potențial la orice nivel de senior, grup de vârstă sau parafotbal.”

La începutul acestui weekend, fiecare dintre posibilii adversari ai Rusiei a confirmat că va refuza să joace meciul. Poloniei și Suediei li s-a alăturat duminică Republica Cehă, care a declarat că atât oficialii, cât și personalul au convenit că nu vor juca. „Nu este posibil să joci împotriva echipei naționale a Rusiei în situația actuală, nici măcar într-un loc neutru”, a spus FA Cehă, „Cu toții dorim ca războiul să se încheie cât mai curând posibil”.

Campioana mondială Franța a spus, de asemenea, că sprijină expulzarea Rusiei din fotbalul internațional, Noël Le Graët – președintele Federației Franceze de Fotbal – afirmând că sportul „nu poate rămâne neutru” în urma invaziei Ucrainei. „Lumea sportului, și în special fotbalul, nu poate rămâne neutră. Cu siguranță nu m-aș opune expulzării Rusiei”, a declarat Le Graët pentru ziarul francez Le Parisien.

Sursa: The Guardian.

Alte stiri din Sport

Ultima oră