OMS avertizează: Atacurile asupra spitalelor si ambulanțelor din Ucraina sunt în creștere rapidă

08 Mar 2022
OMS avertizează: Atacurile asupra spitalelor si ambulanțelor din Ucraina sunt în creștere rapidă

Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și altor instituții de îngrijire a sănătății din Ucraina au crescut rapid în ultimele zile și a avertizat că țara este lipsită de provizii medicale vitale, scrie Reuters.

Agenția a confirmat luni că cel puțin nouă persoane au murit în 16 atacuri asupra unităților de sănătate de la începutul invaziei ruse din 24 februarie. Nu a spus cine este responsabil.

Ofițerul principal de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, a declarat într-un briefing de presă că numărul include incidente în care ambulanțele au fost comandate în alte scopuri decât asistența medicală de urgență.

„Vom continua să actualizăm aceste cifre. Au crescut destul de rapid în ultimele zile”, a spus Smallwood.

Agenția lucrează pentru a furniza rapid materiale medicale Ucrainei, unde oxigenul, insulina, echipamentele de protecție personală, materialele chirurgicale și produsele din sânge se epuizează, a declarat directorul regional pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul briefingului.

Furnizarea de oxigen, vaccinuri pentru copii și expertiză în domeniul sănătății mintale se numără printre prioritățile principale ale OMS pentru regiune, a spus el.

Kluge a subliniat, de asemenea, necesitatea de a acorda prioritate nevoilor de sănătate ale femeilor, inclusiv sănătatea mamelor și îngrijirea obstetricală de urgență, și de a răspunde violenței sexuale și de gen.

„Conflictele din trecut ne-au arătat că adolescentele, femeile cu dizabilități și femeile în vârstă se află în cea mai vulnerabilă situație.

„Ele se confruntă cu un risc crescut de a suferi atacuri din partea persoanelor din afara casei și din partea grupurilor armate, precum și violență în partenerul intim și abuz și exploatare sexuală”, a spus Kluge.

Sursa: Reuters.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră