SUA interzice diplomaților americani să comenteze corectitudinea alegerilor din alte țări cu excepția cazurilor în care există un interes american „clar și convingător”

18 Iul 2025
SUA interzice diplomaților americani să comenteze corectitudinea alegerilor din alte țări cu excepția cazurilor în care există un interes american „clar și convingător”

Statele Unite adoptă o nouă politică externă care limitează intervențiile în afacerile interne ale altor țări, în special în ceea ce privește comentariile despre alegeri. Secretarul de stat Marco Rubio a emis o directivă prin care diplomaților americani li se interzice să comenteze corectitudinea, integritatea sau legitimitatea proceselor electorale din străinătate, cu excepția cazurilor în care există un interes „clar și convingător” de politică externă pentru a face acest lucru. Astfel, SUA renunță la rolul de judecător global al democrației, concentrându-se mai mult pe construirea de parteneriate bazate pe interese strategice comune,, scrie Fox News

Departamentul de Stat american va comenta alegerile din alte țări doar atunci când există un interes „clar și convingător” pentru politica externă a SUA, punând accent pe semnificația strategică, nu pe promovarea valorilor democratice.

„În conformitate cu accentul pus de administrație pe suveranitatea națională, Departamentul va face comentarii publice despre alegeri doar atunci când există un interes clar și convingător al politicii externe americane pentru a face acest lucru”, se arată într-un nou memorandum care detaliază directiva secretarului de stat Marco Rubio, obținut de Fox News Digital.

„Mesajele trebuie să evite exprimarea unor opinii privind corectitudinea sau integritatea procesului electoral, legitimitatea acestuia sau valorile democratice ale țării respective.”

Memorandumul, raportat inițial de Wall Street Journal, afirmă că SUA „vor rămâne ferm atașate propriilor valori democratice și le vor celebra atunci când alte țări aleg un parcurs similar”, dar își vor continua relațiile acolo unde „interesele strategice coincid”, în loc să se concentreze pe valori.

Reprezentanțele diplomatice din străinătate pot transmite în continuare mesaje publice de felicitare pentru câștigătorul unei alegeri, fără aprobarea conducerii de la nivel înalt, cu excepția cazului în care rezultatul alegerilor este contestat. În astfel de cazuri, se recomandă ca mesajele să se concentreze pe „rezultatul alegerilor, nu pe procesul în sine”.

Dacă un birou dorește să publice mesaje care denunță procesul electoral - de exemplu, în caz de violențe în ziua votului sau în cazul unor alegeri trucate - este necesară aprobarea conducerii de rang înalt, iar astfel de permisiuni vor fi „rare”.

„FOLOSIȚI mesajele despre alegeri pentru a sprijini un obiectiv de politică externă al SUA”, se arată în memorandum. „NU le folosiți pentru a promova o ideologie.”

Cei care redactează declarațiile oficiale sunt îndemnați să își pună întrebarea: „Ar spune președintele acest lucru?”

Poziția oficială a SUA privind o alegere este atent urmărită de grupurile de opoziție și activiștii pentru drepturile omului și, uneori, determină dacă o națiune este sancționată sau primește ajutor extern.

Într-un discurs rostit în Arabia Saudită, în luna mai, președintele Donald Trump a declarat că Statele Unite se vor abține de la a le spune altor țări cum să își gestioneze afacerile interne, marcând o reorientare a politicii americane care, timp de decenii, a determinat intervenții în întreaga regiune a Orientului Mijlociu.

Cu toate acestea, în anumite cazuri, Trump a intervenit în afacerile altor țări: săptămâna trecută, el a impus un tarif vamal de 50% asupra Braziliei, ca reacție la procesul fostului președinte Jair Bolsonaro, acuzat de procurori că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor din 2022 printr-o tentativă de lovitură de stat violentă.

Biroul pentru drepturile omului din cadrul departamentul de Stat fusese transformat într-o platformă pentru „activiști de stânga” care viza liderii anti-woke

„Deși Statele Unite vor rămâne fidele propriilor valori democratice și le vor celebra atunci când alte țări aleg un drum similar, președintele a subliniat că SUA vor urmări parteneriate cu orice țară în care interesele noastre strategice se aliniază”, se afirmă în directiva departtamentului de stat, scrie Reuters

Întrebat despredirectivă, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat, printr-un răspuns transmis prin e-mail, o parte din punctele conținute în document și a afirmat că această abordare este în acord cu accentul pus de administrație pe „suveranitatea națională”.

Statele Unite au considerat, în mod tradițional, promovarea drepturilor omului, a democrației și a libertății presei drept un obiectiv esențial de politică externă, deși criticii au semnalat în repetate rânduri standardele duble aplicate de Washington în relațiile cu aliații săi.

Sub conducerea lui Trump, administrația americană s-a distanțat tot mai mult de promovarea democrației și a drepturilor omului, considerând că aceste acțiuni echivalează adesea cu o ingerință în treburile interne ale altor țări. De exemplu, s-a trecut la restructurarea biroului pentru drepturile omului din cadrul Departamentului de Stat, despre care s-a afirmat că devenise o platformă pentru „activiști de stânga care duc vendete împotriva liderilor anti-woke.”

Oficialii administrației Trump s-au exprimat în mod repetat asupra politicii europene, criticând ceea ce ei consideră a fi reprimarea liderilor de dreapta, inclusiv în România, Germania și Franța, acuzând autoritățile europene că cenzurează opinii precum criticile la adresa imigrației sub pretextul combaterii dezinformării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră