Rusia susține că Ucraina plănuiește un atac cu steag fals asupra unei instalații nucleare

08 Mar 2022
Rusia susține că Ucraina plănuiește un atac cu steag fals asupra unei instalații nucleare

Într-o afirmație privind steaguri false și probleme nucleare, Rusia a susținut că serviciile de securitate ucrainene și batalionul neo-nazist Azov plănuiesc un incident radioactiv care să dea vina pe Rusia, scrie Jerusalem Post.

Un reactor nuclear din Harkov ar fi ținta unui atac planificat cu steag fals din partea serviciilor de securitate ucrainene (SBU) și a Batalionului Azov, presupune Ministerul rus al Apărării și presa oficială de stat rusă.

"SBU, împreună cu militanții Batalionului Azov, pregătesc o provocare cu posibilă contaminare radioactivă a zonei de lângă orașul Harkov. Naționaliștii au minat un reactor la o instalație nucleară experimentală situată la Institutul de Fizică și Tehnologie Harkov", spune un raport potrivit TASS și Interfax. 

„SBU și militanții Batalionului Azov” plănuiesc să arunce în aer reactorul și să acuze Forțele Armate Ruse că ar fi lansat un atac cu rachete asupra unei instalații nucleare experimentale”.

Atât Ucraina, cât și Rusia au făcut multe acuzații de operațiuni cu steag fals înainte și în timpul invaziei ruse a Ucrainei. De asemenea, Rusia a susținut de multe ori că Ucraina încearcă să recâștige armele nucleare, deși țara a renunțat anterior la armele nucleare sovietice în schimbul garanțiilor de securitate din partea Rusiei. Au existat, de asemenea, mai multe îngrijorări în ceea ce privește instalațiile nucleare și luptele din apropiere care au cauzat incidente radioactive. 

 Presa rusă a citat duminică o sursă anonimă care a afirmat că Ucraina este aproape de a construi o armă nucleară „bombă murdară” pe bază de plutoniu, deși sursa nu a citat nicio dovadă. Agențiile de presă TASS, RIA și Interfax au citat „un reprezentant al unui organism competent” din Rusia, care a spus că Ucraina dezvoltă arme nucleare la centrala nucleară distrusă de la Cernobîl, care a fost închisă în 2000.

 

Cu puțin timp înainte de invazie, președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un discurs că Ucraina folosește cunoștințele sovietice pentru a-și crea propriile arme nucleare și că acest lucru echivalează cu pregătirea pentru un atac asupra Rusiei.

Joi seara a avut loc un incident în care Centrala Nucleară Zaporijia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost bombardată de forțele ruse.

Într-o declarație de vineri dimineață, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țintirea centralei nucleare de la Zaporijia nu a fost un accident și a cerut puterilor europene să ia măsuri înainte ca Rusia să provoace un dezastru nuclear.

Pe 25 februarie, la o zi după ce defuncta Centrală Nucleară de la Cernobîl a fost capturată de Rusia, Ucraina a raportat niveluri crescute de radiații la fața locului, ca urmare a mașinilor militare grele care au dispersat praful radioactiv în aer.

Reactorul nuclear de la Cernobîl este locul celui mai grav dezastru nuclear din istorie.

Sursa: Jerusalem Post

Alte stiri din Externe

Ultima oră