„Dezastru absolut”: Parlamentul European se unește împotriva reducerii cu 84 de miliarde de euro din bugetul pentru agricultură

18 Iul 2025
„Dezastru absolut”: Parlamentul European se unește împotriva reducerii cu 84 de miliarde de euro din bugetul pentru agricultură

Parlamentul European s-a unit miercuri seara într-un front comun, de la stânga la dreapta, împotriva propunerii Comisiei Europene de a reduce cu 84 de miliarde de euro bugetul destinat fermierilor în noul Cadru Financiar Multianual. Criticile au fost dure și aproape unanime, vizând atât diminuarea fondurilor pentru Politica Agricolă Comună, cât și lipsa de transparență din partea comisarilor europeni. Europarlamentarii au acuzat Comisia că sacrifică agricultura europeană în favoarea altor agende și că subminează securitatea alimentară a continentului, screi European Conservative

„16 iulie va rămâne o dată înscrisă cu negru în calendarul european”, a declarat europarlamentarul suveranist Gilles Pennelle. „Să fie clar: dați foc satelor noastre.” Rareori se vede o reacție atât de unanimă și vehementă din partea Parlamentului European, cum s-a întâmplat miercuri seara, după ce Ursula von der Leyen a prezentat mult-așteptata propunere de reformă bugetară.

Se bănuia de mult că agricultura va fi cel mai controversat punct al viitorului Cadru Financiar Multianual (CFM), dar puțini anticipau că toate grupurile politice din Parlamentul European – de la stânga la dreapta, de la opoziția conservatoare până la „coaliția Ursula” – se vor uni împotriva Comisiei și a planului ei de a sacrifica fermierii.

În deschiderea dezbaterii din Comisia AGRI a Parlamentului European, comisarul pentru Agricultură și Alimentație, Christophe Hansen, a încercat cu disperare să prezinte reforma într-o lumină favorabilă. Da, este adevărat că Politica Agricolă Comună (PAC) va fi fuzionată cu politica de coeziune și alte mecanisme de finanțare, a spus el, dar subvențiile agricole vor rămâne o linie bugetară separată și protejată, cu un buget de 302 miliarde de euro. Însă entuziasmul afișat părea mai degrabă cel al unui agent de vânzări prost pregătit.

În spatele zâmbetului fals, Hansen știa că toți europarlamentarii din sală erau conștienți că această sumă reprezintă cu 21,8% – adică 84 de miliarde de euro – mai puțin decât bugetul actual al primului pilon al PAC, în timp ce pilonul al doilea (dezvoltare rurală) nici măcar nu mai are o linie bugetară dedicată, fiind lăsat la latitudinea statelor membre dacă vor sau nu să investească în el.

„Poate că nu înțeleg bine... Dublați bugetul CFM la 2.000 de miliarde, dar tăiați 25% din PAC?”, a întrebat Herbert Dorfmann, principalul purtător de cuvânt al PPE, grupul din care face parte și von der Leyen și care rareori îi contestă deciziile. „Nu încercați să ne vindeți asta ca pe un succes… Matematica nu se potrivește.”

Partidele mainstream – inclusiv social-democrații din S&D, liberalii din Renew și ecologiștii – au reacționat la fel de dur, criticându-l pe Hansen pentru fiecare detaliu: de la tăierile anunțate și diluarea fondurilor, până la subminarea securității alimentare europene și faptul că „au fost mințiți săptămâni la rând” că acest lucru nu se va întâmpla.

Opoziția față de „coaliția Ursula” a fost și mai vocală – nu doar din partea conservatorilor (Patrioți, ECR și ESN), ci și a grupului radical de stânga. Europarlamentarul irlandez Luke Flanagan, din partea The Left, a acuzat ipocrizia celor care critică acum Comisia.

„Ați votat această Comisie. Dacă nu vă mai convine, introduceți o moțiune de cenzură și o voi susține”, i-a transmis Flanagan lui Dorfmann, făcând aluzie la moțiunea de neîncredere de săptămâna trecută, când stânga radicală a votat împreună cu conservatorii împotriva Ursulei von der Leyen și a coaliției sale din patru partide.

„O spun din nou: dacă nu mai aveți încredere în Comisie, suntem într-un cadru democratic – eu o voi sprijini să plece. Altfel, nu vă mai plângeți pentru ceea ce ați susținut”, a adăugat Flanagan.

El a apreciat unitatea emoțională împotriva reformei PAC, dar a avertizat că a mai văzut această „pasiune” și în cazul acordului comercial Mercosur – iar partidele mainstream și-au schimbat ulterior poziția. „Sper că de data asta o veți păstra”, a spus el.

Nici conservatorii nu au fost mai indulgenți. Arno Bausemer (ESN) a preluat ideea lui Flanagan și a afirmat că un milion de fermieri europeni – deja sub presiune din cauza costurilor tranziției verzi – ar vota bucuroși o moțiune de neîncredere împotriva Ursulei von der Leyen.

„16 iulie 2025 va rămâne în calendarul european ca ziua în care Uniunea Europeană a demonstrat că fermierii nu mai sunt o prioritate”, a spus europarlamentarul francez Gilles Pennelle (PfE), numind reducerea bugetară un „dezastru absolut”. „Treziți-vă: nu ascultați fermierii, nu ascultați Parlamentul. Dați foc satelor noastre”, a avertizat el.

Europarlamentarul ungar Csaba Dömötör (Patrioții) i-a reamintit comisarului Hansen că i-a adresat întrebări repetate luni de zile despre zvonurile privind tăierile de buget, dar acesta le-a evitat de fiecare dată.

„Știți de ce se întâmplă asta? Pentru că Comisia vrea să elibereze fonduri pentru alte programe: politici de război, extindere forțată sau pentru a plăti împrumuturile greșit calculate după pandemie”, a spus Dömötör. „Și, în plus, von der Leyen a spus că bugetul actual a fost conceput pentru o ‘lume care nu mai există’. Poate ar trebui să-i spuneți că despre lumea fermierilor nu vorbești așa.”

Europarlamentara franceză Valérie Deloge (PfE) a fost scurtă și tăioasă: „Comisia von der Leyen ne-a obișnuit cu trădări, dar ceea ce face acum depășește orice limită. Succes în a mai pretinde că susțineți fermierii europeni, după ce i-ați înjunghiat pe la spate.”

După această propunere, e clar că blocajele cu tractoare și scenele haotice din Bruxelles se vor repeta în următorii doi ani, cât vor dura negocierile bugetare. Probabil că și de aceea partidele mainstream au evitat să-și exprime susținerea publică pentru reforma von der Leyen – imaginea Pieței Luxembourg în flăcări, chiar sub ferestrele lor, a rămas întipărită în memorie.

Peste 6.400 de organizații ale fermierilor s-au mobilizat deja împotriva acestor tăieri printr-o petiție online fără precedent, iar multe dintre ele au participat miercuri la o ultimă demonstrație în fața Comisiei Europene. Protestul nu a avut amploarea manifestațiilor din iarnă, dar asta pentru că suntem în plin sezon de recoltare. Odată ce vor avea timp și tractoarele disponibile, fermierii vor reveni cu siguranță în forță.

Alte stiri din Externe

Ultima oră