China acuză armata americană că operează bio-laboratoare „periculoase” în Ucraina promovând o teorie a conspirației răspândită în Rusia despre laboratoarele americane din Ucraina. Oficialii occidentali au avertizat că aceste teorii ar putea face parte dintr-un efort de a justifica retroactiv invazia președintelui Vladimir Putin, a scris Bloomberg.
Marți, Ministerul de Externe al Chinei a cerut SUA să numească virușii stocați în laboratoare.
Bio-laboratoarele SUA din Ucraina au atras într-adevăr multă atenție recent”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, ca răspuns la o întrebare a unui reporter local, adăugând că „toți agenții patogeni periculoși din Ucraina trebuie depozitați în aceste laboratoare și toate activitățile de cercetare sunt conduse de partea SUA.”
The US has 336 labs in 30 countries under its control, including 26 in Ukraine alone. It should give a full account of its biological military activities at home and abroad and subject itself to multilateral verification. pic.twitter.com/vEiytBRKuo
— Spokesperson发言人办公室 (@MFA_China) March 8, 2022
El a cerut „părților relevante să asigure siguranța acestor laboratoare” și a spus că „SUA, ca parte care cunoaște cel mai bine laboratoarele, ar trebui să dezvăluie informații specifice cât mai curând posibil, inclusiv ce viruși sunt stocați și ce cercetări au fost efectuate.”
Comentariile reflectă tacticile de diversiune folosite de diplomații chinezi anul trecut când au fost întrebați despre originile Covid-19. Pe atunci, ei au indicat frecvent Fort Detrick, o instalație militară americană din Maryland, despre care Uniunea Sovietică a susținut în mod fals în anii 1980 că a fost sursa virusului care provoacă SIDA și la care Zhao a făcut referire din nou marți.
Ministerul britanic al Apărării a declarat marți într-un tweet că a observat o creștere a afirmațiilor Rusiei că Ucraina lucrează la arme biologice sau nucleare. „Aceste narațiuni sunt vechi dar în prezent sunt probabil amplificate ca parte a unei justificări retrospective a invaziei Rusiei în Ucraina”, a adăugat acesta.
Programul Cooperativ de Reducere a Amenințărilor Nunn-Lugar are scopul de a „sprijini cooperarea militară și de apărare cu obiectivul de prevenire a proliferării”, potrivit organizației americane non-profit Centrul pentru Controlul și Neproliferarea Armelor.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 08 March 2022
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) March 8, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/KQnrJ3B26G
???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/BjQ8W4wGvl
China a ținut o linie diplomatică fină de când Rusia a atacat Ucraina. În ultimii ani, a afirmat că, în calitate de națiune mai bogată și mai puternică, merită un cuvânt mai mare de spus pe scena mondială. Cu toate acestea, dorește și beneficiile unor legături mai strânse cu Moscova, în mare măsură pentru a compensa ceea ce consideră că este influența nejustificată a Washingtonului.
Zhao a repetat la conferința de presă că poziția Chinei față de Ucraina rămâne „consecventă și clară”, semnalând că națiunea asiatică încearcă în continuare să evite să-și aleagă partea în această problemă.
Întrebat dacă China este gata să spună că Rusia și-a „invadat” vecinul est-european, Zhao a spus: „Nu cred că întrebarea are sens”.
Sursa: Bloomberg