Mulți se tem de consecințele „acestei inițiative solitare”,care nu a fost decisă de comun acord cu cei douăzeci și șapte, scrie Le Figaro.
Mateusz Morawiecki, Petr Fiala, Janez Jansa, respectiv prim-miniștri ai Poloniei, Cehiei și Sloveniei au ajuns în sfârșit la Kiev marți, devreme în seară. Însoțit de omul puternic al puterii poloneze, viceprim-ministrul Jaroslaw Kaczynski. Trenul lor trecuse granița cu Polonia dis-de-dimineață. La scurt timp după ora 11 dimineața, trecuseră de orașul Lvov, situat la 550 km vest de capitala Ucrainei. „Trebuie să oprim cât mai repede tragedia care se desfășoară în Est”, a scris Mateusz Morawiecki pe pagina sa de Facebook, anunțându-și sosirea în siguranță. Scopul celor trei lideri este de a sprijini Ucraina și președintele Zelensky.
The Prime Ministers of Poland, Czechia & Slovenia studying maps of the military situation in central Ukraine on board the train taking them to Kyiv right now for a meeting with President Zelensky.
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 15, 2022
They are the first foreign leaders to visit Zelensky since the invasion.
???????????????????????????????? pic.twitter.com/M40ULOxrGq
La Bruxelles și în celelalte capitale europene, această inițiativă a deranjează. Desigur, Mateusz Morawiecki i-a informat pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și pe președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, despre proiectele sale, la summit-ul de la Versailles. „Dar fără să spună că plănuia să meargă acolo mai puțin de o săptămână mai târziu. Și n-a spus o vorbă nici în timpul întâlnirii celor Douăzeci și Șapte”, mărturisește un diplomat european. Abia luni seara capitalele și președinții instituțiilor europene au fost alertați că deplasarea este planificată pentru ziua următoare. Și, marți, au descoperit, surprinși, comunicatul de presă al celor trei premieri care oficializează deplasarea.
„Au tras sforile spunând că vin în numele Consiliului European. Nu au fost mandatați de cei douăzeci și șapte”, continuă același diplomat.
Dincolo de întrebări de formă, mulți se întreabă despre valoarea adăugată a unei astfel de călătorii în contextul actual. „Este o inițiativă solitară care implică riscuri. Există un proces de negocieri foarte delicat între ruși și ucraineni. Rușii pot folosi orice ca scuză sau pretext. Când iei o astfel de inițiativă, trebuie să fii sigur că va aduce ceva”, spune un înalt oficial al UE. „Mai presus de toate, acest lucru nu trebuie să înrăutățească situația”, se îngrijorează el din nou. În timp ce un summit european este convocat la sfârșitul săptămânii viitoare, o altă sursă spune: „Ne vor explica care a fost obiectivul vizitei lor”.
Sursa: Le Figaro