„Trebuie sa recunosc”: Volodimir Zelensky admite că Ucraina nu va putea adera la NATO

16 Mar 2022
„Trebuie sa recunosc”: Volodimir Zelensky admite că Ucraina nu va putea adera la NATO

Președintele ucrainean a regretat încă o dată că NATO refuză să creeze o zonă de excludere a zborului deasupra țării sale și a recunoscut că Ucraina s-ar putea să nu adere niciodată la NATO, scrie BFMTV.


Președintele ucrainean este pesimist. Marți Volodimir Zelensky a recunoscut că Ucraina s-ar putea să nu adere niciodată la NATO, în timp ce această problemă este unul dintre motivele invocate de Rusia pentru a justifica invadarea țării.

"Am auzit ani de zile că ușile sunt deschise, dar am auzit și că nu ne putem alătura. Acesta este adevărul și trebuie recunoscut", a spus el în cadrul unei videoconferințe cu liderii țărilor Forței Expediționare Comune, o coaliție militară condusă de Marea Britanie.

„Sunt fericit că oamenii noștri încep să înțeleagă acest lucru și să se bazeze doar pe punctele lor forte”, a adăugat el, totuși.
Pe de altă parte, el a regretat că NATO, „care pare hipnotizată de agresiunea rusă”, refuză să creeze o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei.

„Auzim argumente că „Al Treilea Război Mondial” ar putea începe dacă NATO va închide cerul pentru avioanele rusești. De aceea, zona aeriană umanitară nu a fost creată deasupra Ucrainei și de aceea rușii pot bombarda orașe și ucide oameni, aruncă în aer spitale și școli" a spus el.

„Mi-am temperat poziția”
Președintele Zelensky și-a temperat deja poziția față de NATO săptămâna trecută, într-un interviu acordat canalului american ABC.

„În ceea ce privește NATO, mi-am temperat poziția cu privire la această problemă în urmă cu ceva timp, când am înțeles” că „NATO nu era pregătită să accepte Ucraina”, a spus el în acest interviu din 8 martie.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Moscova spune că vrea o garanție că Kievul nu va intra niciodată în NATO, o alianță transatlantică creată pentru a proteja Europa de amenințarea URSS la începutul Războiului Rece și care apoi s-a extins treptat până la porțile Rusiei.

Sursa: BFMTV

Alte stiri din Externe

Ultima oră