Liderii europeni salută disponibilitatea președintelui american Donald Trump de a furniza noi arme Ucrainei, dar insistă ca Statele Unite să împartă povara financiară. În urma unei propuneri prin care aliații NATO ar urma să finanțeze achiziția de sisteme de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că sprijinul militar trebuie să fie un efort comun, nu doar o contribuție europeană. Inițiativa lui Trump a fost primită cu interes în capitalele europene, dar și cu prudență în ceea ce privește resursele disponibile și modul de implementare, scrie Politico
Președintele SUA a spus că Europa ar trebui să plătească pentru sistemele de rachete necesare Kievului, dar șefa diplomației europene vrea ca nota de plată să fie împărțită.
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a declarat că salută disponibilitatea președintelui american Donald Trump de a trimite rachete Patriot în Ucraina - însă insistă ca americanii să-și asume partea lor din efort.
„Salutăm anunțul președintelui Trump privind trimiterea de noi arme în Ucraina, deși ne-am dori ca SUA să împartă povara”, a declarat Kallas într-o conferință de presă după reuniunea Consiliului Afaceri Externe, marți, la Bruxelles.
„America și Europa colaborează, iar dacă lucrăm împreună, putem pune presiune pe [președintele rus Vladimir] Putin pentru a negocia cu adevărat.”
Luni, Trump a propus un plan prin care aliații din NATO să finanțeze achiziția de sisteme de apărare antiaeriană Patriot și alte arme pentru Ucraina. Trump a precizat că aceste arme, în valoare de „miliarde de dolari”, vor fi produse de industria americană de apărare, dar vor fi plătite de țările europene.
Anunțul a fost făcut în Biroul Oval, în timpul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, care a lăudat inițiativa, considerând-o o dovadă suplimentară că Europa „face mai mult”.
Întrebată să clarifice declarațiile privind partajarea poverii cu SUA, Kallas a făcut apel la americani să continue sprijinul pentru Ucraina: „Dacă noi plătim pentru aceste arme, înseamnă că este sprijinul nostru. Cererea noastră este ca toată lumea să facă același lucru.”
Kallas a evitat să evalueze fezabilitatea utilizării activelor rusești înghețate pentru a cumpăra arme americane, dar nu a exclus ideea. „Trebuie să oferim Ucrainei mai multe fonduri pentru a se apăra. Chiar dacă avem opinii diferite privind activele înghețate, este important ca toți să asculte evaluările celorlalți. În cele din urmă, toți avem contribuabili care se întreabă de ce Rusia nu plătește pentru distrugerile provocate.”
Înaintea Consiliului Afaceri Externe, mai mulți miniștri au salutat inițiativa lui Trump. Ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, a spus că guvernul său analizează deja fezabilitatea unui astfel de aranjament.
„Avem o atitudine pozitivă față de această idee. După cum știți, Olanda face deja multe, dar vom analiza ce putem face în legătură cu anunțul lui Trump și vom acționa în consecință”, a spus Veldkamp, adăugând că este „foarte mulțumit de convergența dintre Europa și SUA” în această privință.
Ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, a numit planul lui Trump o „versiune alternativă” a unui model danez prin care Copenhaga cumpără arme pentru Ucraina direct de la companii ucrainene.
„Mesajele noi venite de la Trump au fost foarte importante în ceea ce privește acceptarea livrării de arme”, a spus Løkke Rasmussen. „Trebuie să stabilim detaliile. Poate fi vorba de Ucraina care își cumpără singură armele, sau de o plată directă către SUA. Cel mai important lucru este că există disponibilitatea de a furniza aceste arme atât de necesare.”
Cehia nu a exclus nici ea participarea la acest plan. „Vestea importantă este că SUA dau acum semnalul clar că doresc să vândă astfel de arme”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, unui grup restrâns de jurnaliști în timpul reuniunii.
Totuși, el a avertizat că este prea devreme pentru a spune dacă Praga se va alătura: „Deja participăm la atât de multe mecanisme, încât în prezent nu există o discuție despre resurse noi. Totuși, nu pot spune că nu se va schimba. E cu adevărat prea devreme.”
Unii diplomați afirmă că, în timp ce UE încearcă să își extindă producția industrială de apărare până în 2030, țările membre vor fi nevoite, de fapt, să cumpere mai multe arme americane. Lipavský a refuzat să speculeze, argumentând că planurile actuale de sprijin pentru Ucraina sunt de scurtă durată.
„Ne concentrăm pe cum să acoperim lacunele din apărarea antiaeriană a Ucrainei și cum să o facem în câteva luni. Nu aș compara asta cu eforturile europene majore în domeniul apărării”, a spus Lipavský.
???????????????????????? EUROPEAN TAX SCAM:
— Lord Bebo (@MyLordBebo) July 15, 2025
Europe will take taxpayer money and buy US weapons.
Europe will give these weapons to Ukraine FOR FREE.
They’re think everyone is an idiot.
pic.twitter.com/vAt1ES36Z7