Zelensky câștigă Premiul pentru Libertate Ronald Reagan

07 Mar 2022
Zelensky câștigă Premiul pentru Libertate Ronald Reagan

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskyi urmează să fie desemnat laureatul Premiului pentru Libertate Ronald Reagan pentru „poziția sa pentru libertate și democrație” scrie FoxNews.

Fundația și Institutul Prezidențial Ronald Reagan urmează să anunțe premiul luni pentru „lupta curajoasă împotriva tiraniei” a lui Zelensky.
„Lumea îl aplaudă pe președintele Zelensky și tot ceea ce reprezintă el – democrație, libertate individuală, libertate și speranță”, a declarat Fred Ryan, președintele consiliului de administrație al fundației, într-o declarație conform Axios.

„Acestea sunt valorile și principiile pentru care Ronald Reagan a luptat toată viața și ceea ce promovează astăzi fundația sa”, a spus Ryan. „Devotamentul președintelui Zelensky pentru cauza libertății este cu adevărat un simbol al celei mai înalte aspirații a omului. Merită să primească Premiul Reagan pentru Libertate”.

Premiul este considerat „cea mai înaltă onoare civilă” acordată de Fundația și Institutul Prezidențial Ronald Reagan și este acordat celor care au adus „contribuții monumentale și de durată la cauza libertății în întreaga lume”.

Pe 12 iunie 1987, Reagan l-a provocat pe Gorbaciov să respecte pacea internațională și politicile progresiste în timpul unui discurs care a marcat un punct de cotitură în Războiul Rece. 

„Secretar general Gorbaciov, dacă cauți pacea, dacă cauți prosperitate pentru Uniunea Sovietică și Europa de Est, dacă cauți liberalizarea: vino aici, la această poartă”, a spus Reagan. „Domnule Gorbaciov, deschideți această poartă. Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid”.

Premiul a fost acordat, de asemenea, președintelui de atunci al șefilor de stat major, regretatul Colin Powell; lui Yitzhak Rabin, fost prim-ministru al Israelului; fostului președinte al Poloniei Lech Walesa; fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher; și fostului președinte George W. Bush, printre alții.

Zelensky, în weekend, a cerut Congresului american mai mult ajutor letal, mai multe avioane, mai multe sancțiuni și să închidă exporturile rusești de petrol în timpul unui apel video. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO a avertizat că avioanele alianței deasupra spațiului aerian ucrainean ar putea declanșa un nou război mondial.

Între timp, luni, într-o adresă video adresată poporului ucrainean, Zelensky a spus că „nu și-a dorit niciodată acest război, dar a fost adus”. 

„Nu am visat niciodată să ucidem, dar suntem forțați să scoatem inamicul departe de viețile noastre și de pământul nostru”, a spus el. „Trebuie să trecem prin lucruri pe care niciun alt popor european nu a trebuit să le experimenteze în ultimii 80 de ani”. 

Zelensky a spus că poporul ucrainean „decidem viitorul continentului cu rezistența noastră”.

Sursa: FoxNews 

Alte stiri din Externe

Ultima oră