Zelensky denunță respingerea „deliberată” de către NATO a unei zone de excludere a zborurilor în Ucraina

05 Mar 2022
Zelensky denunță respingerea „deliberată” de către NATO a unei zone de excludere a zborurilor în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a regretat vineri decizia NATO de a nu înființa o zonă de excludere aeriană în Ucraina, în plină invazie rusă, denunțând o formă de „autohipnoză” a membrilor Alianței, scrie BFMTV.

„Astăzi, conducerea Alianței a dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere a zborurilor”, a spus el într-un videoclip publicat de Președinția ucraineană.

„Credem că țările NATO au creat ele însele  o narațiune conform căreia o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO”, a spus el pentru continuare. „Este un proces de autohipnoză pentru cei care sunt slabi, în nesiguranța interioară, în timp ce au arme mult mai puternice decât ale noastre”, a adăugat președintele ucrainean.

Membrii NATO au respins vineri cererea Kievului de a crea o zonă de excludere a zborului în Ucraina pentru a evita implicarea în conflict.

„Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO care să opereze în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece am putea ajunge la un război total în Europa”, a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Dar Volodymyr Zelensky a considerat această întâlnire NATO „slabă” și „confuză”. „La ce te-ai gândit în timpul acestei întâlniri? Toți acei oameni care vor muri începând de astăzi vor muri și din cauza ta. Din cauza slăbiciunii tale, din cauza deconectarii tale.”

O zonă de excludere aeriană este un teritoriu peste care nicio aeronavă nu are voie să zboare. Aceasta se aplică în general în contextul războiului, pentru a preveni bombardarea populațiilor civile, a infrastructurilor sau a unităților de luptă.

Sursa: BFMTV

Alte stiri din Externe

Ultima oră