Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului European: „Ucraina trebuie apărată cu prețul vieții”

01 Mar 2022
Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului European: „Ucraina trebuie apărată cu prețul vieții”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat Parlamentului European la Bruxelles. Vorbind prin videolink, el spune că ucrainenii plătesc „prețul suprem” apărând libertatea. In Parlamentul European mulți membri sunt îmbrăcați în albastru și galben, unii purtând un steag ucrainean pe spate. 

"Nu pot să spun bună dimineața, sau bună după-amiaza sau bună seara. Pentru că în fiecare zi pentru unii, această zi nu este bună. Pentru unii oameni, această zi este ultima", a spus președintele Ucrainei în fața Parlamentului European.

Președintele Volodimir Zelenski a mai spus că țara sa „își dă cei mai buni oameni” pentru dorința ei de a fi tratați ca egali și pentru prețul libertății. 

„Cetățenii ucraineni își apără țara făcând sacrificiul suprem, trăim o tragedie în Ucraina, mii de oameni și-au pierdut viața. Fără tine, Ucraina va fi singură”, mai spune Zelenski

„Vrem ca copiii noștri să poată trăi. Ieri, 16 copii au fost uciși. Dar încă o dată, Putin va spune că vizează doar obiecte militare”, deplânge președintele ucrainean în fața Parlamentului European.

Președintele ucrainean a cerut integrarea țării sale „fără întârziere” în UE 

„Am dovedit că suntem la fel ca tine”, a spus el.
"Luptăm pentru a deveni membri cu drepturi depline ai Europei”, își reînnoiește președintele ucrainean cererea de aderare la UE.
„Luptăm pentru supraviețuire, dar luptăm și pentru a deveni membri cu drepturi depline ai Europei și cred că astăzi am arătat cine suntem și simt că alături de noi Uniunea Europeană va fi mai puternică”, a mai declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

„Astăzi am arătat cine suntem, cu noi Uniunea Europeană va fi mai puternică”, a continuat el.

"Fără tine, Ucraina va fi singură. Ne-am arătat puterea, că suntem egalii tăi. De partea ta, dovedește că ești de partea noastră, că nu ne vei dezamăgi."

„Nu ne abandonați, nu ne lăsați, demonstrați-ne că sunteți europeni (...), astfel încât lumina va învinge întunericul”.

În aplauze, președintele ucrainean și-a încheiat discursul ridicând pumnul și spunând: „Glorie Ucrainei”

Ucraina apără granițele lumii civilizate

Primită la Parlamentul European, delegația ucraineană a dorit să-și alerteze vecinii cu privire la suferința ucrainenilor.

„Astăzi, Ucraina apără granițele lumii civilizate. Dacă Ucraina cade, nimeni nu știe unde se va opri Rusia”, a avertizat Ruslan Stefantchouk, președintele Parlamentului ucrainean.

„Salutăm candidatura Ucrainei pentru statutul de candidat și vom lucra în această direcție”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, marți, la Bruxelles.

"Suntem de partea ta (...). Parlamentul European este aliatul tău", a spus ea.

„Nu vom rămâne tăcuți în timp ce oamenii luptă pentru valorile noastre împotriva mașinii de război a lui Putin”, a spus ea. „Vă mulțumim că ne-ați amintit de pericolele complezenței”, a spus ea, referindu-se la „actele eroice” ale ucrainenilor.

Surse: BFMTV, LeParisien, The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră