Zelensky: Rusia vrea "să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți"

02 Mar 2022
Zelensky: Rusia vrea "să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat miercuri Moscova că încearcă să „șteargă” Ucraina și istoria ei, cerând evreilor „să nu rămână tăcuți” după loviturile rusești lângă Babyn Yar, locul unui masacru nazist, scrie Reuters.

Au ordine să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți”, a spus el într-un videoclip, îndemnând țările din întreaga lume să nu rămână neutre.

Moscova a trecut marți la lovituri asupra orașelor ucrainene și a părut pregătită pentru un avans asupra Kievului, în timp ce Occidentul a înăsprit sancțiunile economice asupra Rusiei. Dar Zelenski, nebărbierit și purtând un tricou kaki, a spus că răspunsul Occidentului nu a fost suficient, cerând mai mult sprijin internațional, inclusiv sprijinirea cererii Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

„Nu este momentul să fim neutri”, a spus Zelenski, afirmând că a ucis până acum aproape 6.000 de soldați ruși.

„Această lovitură demonstrează că pentru mulți oameni din Rusia ca Kievul nostru este absolut străin. Ei nu știu nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Dar toți au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți." 

 a spus Zelensky referindu-se la bombardamentul de marți de la Kiev, lângă Babyn Yar - locul masacrului din Al Doilea Război Mondial al zeci de mii de evrei de către trupele de ocupație germane și aliații ucraineni.

"Toți am murit din nou de Babyn Yar. Deși lumea a promis din nou și din nou că nu se va mai întâmpla niciodată", a spus Zelenskiy.

Nu vezi ce se întâmplă? De aceea este foarte important acum ca voi, milioane de evrei din întreaga lume, să nu rămâneți tăcuți. Pentru că nazismul se naște în tăcere. Strigați despre uciderea civililor, strigați despre uciderea ucrainenilor."

Sirsa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră