Fostul cancelar Angela Merkel și-a apărat luni, 4 aprilie, refuzul său, în 2008, de a iniția procesul de admitere a Ucrainei în NATO în fața criticilor din partea actualului președinte Volodymyr Zelensky care a regretat „teama absurdă” manifestată de unii lideri la acea vreme, scrie AFP citata în Le Figaro.
Fostul oficial german, care a părăsit politica la sfârșitul anului 2021, afirmă, într-o scurtă declarație publicată de purtătorul de cuvânt al său, că „își asumă deciziile de la summitul NATO din 2008 de la București”.
Într-un mesaj video duminică seara, Volodymyr Zelensky a criticat „refuzul ascuns” al NATO în 2008 de a primi Ucraina în rândurile sale din cauza „fricii absurde a anumitor lideri politici cu privire la Moscova”. Aceștia din urmă „s-au gândit că respingând Ucraina ar putea liniști Rusia”, a criticat președintele ucrainean.
Angela Merkel assume d’avoir refusé l’adhésion de l’Ukraine à l’Otanhttps://t.co/kTWfDk2zlk
— Arnaud@Thurudev (@arnaud_thurudev) April 4, 2022
„Încheierea barbariilor”
Volodimir Zelensky i-a mai sugerat Angelei Merkel, astăzi fără funcție oficială, precum și fostului președinte francez Nicolas Sarkozy să meargă la Bucha, oraș la nord-vest de Kiev, preluat recent de ucraineni, unde au fost uciși mulți civili. „Îi invit pe Angela Merkel și pe Nicolas Sarkozy să viziteze Boutcha și să vadă la ce a dus politica de concesii față de Rusia”, a spus Volodimir Zelensky.
„Având în vedere atrocitățile descoperite în Bucha și în alte locuri din Ucraina, toate eforturile guvernului și ale comunității internaționale de a fi alături de Ucraina și de a pune capăt barbariei și războiului Rusiei împotriva Ucrainei se bucură de sprijinul deplin al fostului cancelar”, răspunde purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel în mesaj.
Reproșuri după părăsirea puterii
Cancelarul, care a rămas în fruntea Germaniei timp de 16 ani, nu a mai vorbit de la începutul conflictului din Ucraina. La câteva luni de la plecarea ei de la putere, în apogeul popularității, ea este acum criticată pentru lipsă de fermitate față de președintele Vladimir Putin și politica ei față de Rusia este subiectul unor critici severe, inclusiv în propria tabără. Liderul conservator, care a guvernat câțiva ani alături de social-democrați într-o mare coaliție, este criticat și pentru că a făcut Germania dependentă de gazul rusesc care înainte de război reprezenta mai mult de jumătate din importurile țării.
La summitul NATO de la București din aprilie 2008, Germania s-a declarat împotriva lansării procesului de aderare pentru Ucraina și Georgia, poziție împărtășită de președintele Sarkozy, considerând că nu sunt democrații suficient de stabile.
„Nu dăm vina pe Occident. Nu dăm vina pe nimeni altcineva decât pe armata rusă (...) și pe cei care le-au dat ordine”, a adăugat Volodimir Zelensky în mesajul său duminică seară.