Zelensky îi invita pe Merkel și pe Sarkozy să viziteze Bucha și să vadă unde a dus politica de concesii către Rusia

04 Apr 2022
Zelensky îi invita pe Merkel și pe Sarkozy să viziteze Bucha și să vadă unde a dus politica de concesii către Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că liderii Rusiei ar trebui să fie considerați responsabili pentru „crimă” dar si ca doamna Merkel și pe domnul Sarkozy ar trebui să viziteze Bucha și să vadă unde a dus politica de concesii față de Rusia, scrie AFP citata de Le Figaro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că liderii ruși ar trebui să fie trași la răspundere pentru „crimă” și „tortură” din Bucha, un oraș aflat la nord-vest de Kiev, preluat recent de ucraineni, unde au fost uciși mulți civili.

„Vreau ca toți liderii Federației Ruse să vadă cum le sunt îndeplinite ordinele. Genul acesta de ordine (...). Și au o responsabilitate comună. Pentru aceste crime, pentru aceste torturi, pentru brațele smulse de explozivi (...) Pentru gloanțele trase în ceafă”, a spus Zelensky, trecând de la ucraineană la rusă, într-un mesaj video.

El a spus că va fi creat un „mecanism special” pentru „investigarea și urmărirea penală a tuturor crimelor ocupanților din țara noastră”, adăugând că acesta va funcționa pe baza „muncii comune a experților naționali și internaționali”.

„Acest mecanism va ajuta Ucraina și lumea să-i aducă în fața justiției pe cei care au început sau au participat în vreun fel la acest război teribil împotriva poporului ucrainean și crime împotriva poporului nostru”, a explicat șeful statului.

„Este timpul să facem totul pentru ca crimele de război ale armatei ruse să fie ultima manifestare a acestui rău pe pământ”, a spus el.

„Sute de oameni au fost uciși. Civili torturați și sacrificați. (…) Până și trupurile morților au fost minate!”, a spus Zelensky

„Vreau ca fiecare mamă a fiecărui soldat rus să vadă cadavrele celor uciși în Bucha, Irpin, Gostomel”, orașe din regiunea Kiev recucerite de trupele ucrainene după retragerea forțelor ruse.

"Ce au facut? De ce au fost uciși (...) De ce au fost torturați până la moarte civilii de rând într-un oraș pașnic? De ce au sugrumat femeile după ce le-au smuls cerceii? Cum pot femeile să fie violate și ucise în fața copiilor? Să le manipuleze trupurile chiar și după moarte? De ce au zdrobit tancurile trupurile oamenilor? Ce i-a făcut Bucha Rusiei tale? Cum au devenit posibile toate acestea?”, s-a lăsat dus președintele.

Apoi s-a adresat direct „mamelor ruse” despre care a spus că au crescut „jefuitori”, „torționari” „privați de tot ceea ce este uman” care „ucid în mod deliberat și cu plăcere”.

Zelensky a criticat, de asemenea, „refuzul ascuns” al NATO din 2008 de a primi Ucraina în rândurile sale din cauza „fricii absurde a anumitor lideri politici față de” Moscova, care „s-au gândit că respingând Ucraina, ar putea liniști Rusia”.

„În cei 14 ani de la această greșeală de calcul, Ucraina a avut o revoluție și opt ani de război în Donbass (est, unde separatiștii pro-ruși au creat două „republici”, nota editorului) și acum (.. .) cel mai rău război în Europa de la al Doilea Război Mondial”.

„Îi invit pe doamna (Angela) Merkel (fostul cancelar german) și pe domnul (Nicolas) Sarkozy (fostul președinte francez) să viziteze Bucha și să vadă la ce a dus politica de concesii față de Rusia”, a continuat Zelensky.

Dar „nu dăm vina pe Occident. Nu dăm vina pe nimeni altul decât pe armata rusă (...) și pe cei care le-au dat ordine”, a adăugat el imediat.

"Vreau să fiu înțeles corect. Nu dăm vina pe Occident. Nu dăm vina pe nimeni, în afară de armata rusă specifică care a făcut asta împotriva poporului nostru. Și cei care le-au dat ordine. Dar avem dreptul să vorbim despre indecizie. Despre calea către un asemenea Bucha, către un astfel de Hostomel, către un asemenea Harkov, către un asemenea Mariupol. Nu avem nicio indecizie. Indiferent dacă suntem într-un anumit bloc sau nealiniați, înțelegem un lucru: trebuie să fim puternici.

Sunt sigur că va veni timpul și întreaga linie a frontierei de stat a Ucrainei va fi restabilită.

Și pentru ca acest lucru să se întâmple mai devreme, trebuie să fim cu toții concentrați, gata să înfruntăm cu îndrăzneală răul și să răspundem la fiecare act criminal împotriva Ucrainei, împotriva poporului nostru, împotriva libertății noastre." a mai spus Zelensky

Alte stiri din Externe

Ultima oră