De ce a suspendat Zelensky unsprezece partide de opoziție ucrainene

24 Mar 2022
De ce a suspendat Zelensky unsprezece partide de opoziție ucrainene

Volodimir Zelensky a interzis unsprezece partide politice de opoziție, acuzate de divizarea și colaborarea cu Rusia.Trei dintre ele, inclusiv primul partid de opoziție, au reprezentanți în Parlamentul ucrainean, scrie Libération.

Pe 20 martie, într-o declarație adresată poporului ucrainean, președintele Volodimir Zelenski și-a atacat opozanții politici „care încearcă să-și pună propriile ambiții, propriul partid sau cariera lor înaintea intereselor statului, a intereselor poporului” și a anunțat decizia Consiliului de Securitate și Apărare Națională:

„Având în vedere războiul total purtat de Federația Rusă și legăturile anumitor structuri politice cu acest stat, orice activitate a „unui număr de partide politice în timpul legii marțiale este suspendată”.

Liderul a spus că Ministerul Justiției a fost instruit să „ia imediat măsuri cuprinzătoare pentru a interzice activitățile” următoarelor unsprezece partide politice: „Platforma de opoziție pentru viață”, „Partidul Shariy”, „Nashi”, „Blocul de opoziție” , „Opoziția de stânga”, „Uniunea Forțelor de Stânga”, „Derzhava”, „Partidul Socialist Progresist al Ucrainei”, „Partidul Socialist”, „Socialiștii” și „Blocul lui Vladimir Saldo”.

Printre partidele vizate se numără „Platforma Opoziției-Pentru Viață”, primul partid de opoziție, care a obținut 43 de locuri din 450 la ultimele alegeri legislative din 2019. „Nashi”, care face parte din alianța „Blocul Opoziției” însumează șase deputați. În rest, partidele suspendate sunt partide mici, care nu au reprezentanți în Rada, Parlamentul ucrainean.

Celelalte partide politice principale, Uniunea Pano-Ucraineană „Patria” a Iuliei Timoșenko (26 de locuri), Solidaritatea Europeană a lui Petro Poroșenko (25 de locuri) sau Vocea (20 de locuri) sunt încă autorizate în Ucraina.

„Raid politic ilegal”
Într-o rubrică publicată pe site-ul canalului de televiziune din Qatar Aljazeera, cercetătorul asociat cu Institutul de Studii Est-Europene de la Freie Universität din Berlin, Volodimir Ishchenko, confirmă că, cu excepția Platformei de opoziție -Pentru viață, „majoritatea partidelor suspendate erau mici, iar unele erau de-a dreptul nesemnificative”. Acest sociolog ucrainean observă însă că „trei dintre partidele recent suspendate au participat la alegerile parlamentare din 2019 și au obținut împreună aproximativ 2,7 milioane de voturi (18,3%)” și că „în ultimele sondaje efectuate înainte de invazia Rusiei, aceste partide au obținut împreună în jur de 16% până la 20% din voturi”.

În urma anunțului suspendării, partidul „Platforma Opoziției-Pentru Viață”, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse (unul dintre foștii săi lideri, deputatul Viktor Medvedchuk, aflat în prezent în exil, îl consideră pe Vladimir Putin naș al fiicei sale) , a publicat un comunicat de presă în care denunță o decizie „fără niciun temei legal”.

„Toate acuzațiile împotriva partidului nostru au fost inventate de autorități pentru a justifica acțiunile lor inadecvate. Singura explicație pentru un astfel de pas din partea autorităților este un raid politic ilegal și o luptă politică fără scrupule cu principalul lor adversar. În loc de dialog politic, căutarea unui compromis și modalități de unire a țării, autoritățile s-au bazat pe raiduri, intimidare, represiune și represalii împotriva oponenților lor.”

În ianuarie 2022, Ministerul de Externe britanic a avertizat și despre partidul „Nashi”, spunând că Moscova va încerca să instaleze o administrație pro-rusă în Ucraina și să-l plaseze pe liderul său Yevhen Murayev în fruntea țării.

Pro-rus e un cuvânt "valiză"

Totuși, în articolul său de opinie pentru Aljazeera, Volodimir Ishchenko revine la sensul expresiei „pro-rus” în Ucraina, explicând că este un cuvânt "valiză", în care se pot plasa atât sprijinul marcat pentru Rusia cât și apărarea unei poziții de neutralitate față de blocul rus și european. „Partidele și politicienii care au fost catalogați drept „pro-ruși” în Ucraina – și suspendați recent de guvernul Zelensky – au relații foarte diferite cu Rusia. În timp ce unii pot avea legături cu eforturile de soft-power ale Rusiei – deși aceste legături sunt rareori investigate și dovedite în mod corespunzător – alții sunt ei înșiși supuși sancțiunilor rusești”, scrie cercetătorul.

Reamintind că „practic toți liderii și reprezentanții partidelor [de stânga] cu influență reală asupra Ucrainei”, dar și partidul „Platforma Opoziției-Pentru Viață” (care l-a demis pe deputatul care era prea apropiat de Putin de la conducerea sa)” au condamnat invadarea Rusiei și acum contribuie la apărarea Ucrainei”, Volodimir Ișcenko consideră că președintele ucrainean face o greșeală suspendând aceste partide politice pentru că dacă susținătorii lor „sunt convinși că nu au viitor politic în Ucraina și în schimb riscă fiind persecutați, pot începe să se întoarcă spre Rusia”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră