Zelensky i-a cerut președintelui american Biden să nu-l sancționeze pe oligarhul Abramovici: "poate ajuta la negocierea păcii"

23 Mar 2022
Zelensky i-a cerut președintelui american Biden să nu-l sancționeze pe oligarhul Abramovici: "poate ajuta la negocierea păcii"

SUA pregatiseră sancțiuni pentru Roman Abramovici dar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a sfătuit pe președintele Biden să aștepte cu sancționarea oligarhului, care s-ar putea dovedi important ca intermediar cu Rusia pentru a ajuta la negocierea păcii, scrie Wall Street Journal Oficialii americani au declarat însă pentru WSJ că „nu au niciun motiv să creadă că Abramovici a fost deosebit de util în discuțiile dintre guvernele ucrainene și rus, iar evaluările serviciilor de informații au sugerat, de fapt, contrariul”. .

La începutul acestei luni, oficiali din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA au elaborat un set de sancțiuni pentru a-l pedepsi pe Roman Abramovici, un proeminent oligarh rus, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, spun oameni familiarizați cu planurile.

Când a venit momentul să anunțăm acele sancțiuni, care au fost concepute pentru a fi în tandem cu sancțiunile din Marea Britanie și Uniunea Europeană, Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe a spus Trezoreriei să rețină. Motivul: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a sfătuit pe președintele Biden, într-un apel telefonic recent, să aștepte sancționarea oligarhului, care s-ar putea dovedi important ca intermediar cu Rusia pentru a ajuta la negocierea păcii, potrivit persoanelor care cunosc apelul.

Președintele Biden l-a consultat pe președintele Ucrainei cu privire la o serie de sancțiuni, inclusiv sancțiunile planificate care îl vizează pe domnul Abramovici.

„Nu vom citi conversațiile private dintre președintele Biden și președintele Zelensky”, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. Departamentul de Trezorerie a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a refuzat să comenteze în mod specific discuțiile privind sancțiunile referitoare la dl Abramovici dar a spus că Biden, care a călătorit miercuri la Bruxelles pentru a se întâlni cu omologii săi europeni și G-7, lucrează „pentru a se asigura că, împreună, putem cere socoteală tuturor celor responsabili de acest război pentru acest conflict inutil.”

În ceea ce privește dacă Abramovici a fost intermediar în discuțiile dintre ucraineni și ruși, Price a adăugat: „Există o serie de canale prin care partenerii noștri ucraineni și omologii lor ruși se pot angaja în dialog și diplomație”.

Biroul președintelui ucrainean a refuzat să comenteze.

„Pentru negocieri și pentru ca acestea să reușească, nu este util să comentezi despre proces și nici despre implicarea domnului Abramovici”, a declarat un purtător de cuvânt al domnului Abramovici într-o declarație. „Așa cum s-a afirmat anterior, pe baza cererilor, inclusiv din partea organizațiilor evreiești din Ucraina, el a făcut tot posibilul pentru a sprijini eforturile care vizează restabilirea păcii cât mai curând posibil”.
Marea Britanie și UE l-au sancționat pe Abramovici la începutul acestei luni pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, înghețându-i bunurile în jurisdicțiile lor.

Mai mulți oficiali din Marea Britanie și europeni spun că nu știu că Zelensky a făcut o cerere specifică liderilor lor să nu impună sancțiuni domnului Abramovici. Câțiva oficiali ucraineni și oficiali din alte guverne occidentale sunt, de asemenea, sceptici cu privire la cât de profund este implicat domnul Abramovici în discuțiile de pace.

Decizia SUA de a amâna sancționarea domnului Abramovici este o întorsătură neașteptată a strategiei Occidentului de a pedepsi oligarhii bogați cu legături cu Kremlinul într-un efort de a pune presiune pe Putin. În timp ce mai mulți oameni de afaceri ruși s-au pronunțat împotriva războiului, domnul Abramovici este singurul oligarh care a declarat public că încearcă să împingă Moscova să găsească o soluție pașnică a conflictului.

Dl Abramovici este un fost magnat de petrol miliardar și insider de la Kremlin de mai bine de două decenii, potrivit guvernelor din Marea Britanie și UE. Deține numeroase companii, inclusiv clubul de fotbal Chelsea din Londra, mai multe mega iahturi și case de lux în SUA și Marea Britanie.

Departamentul de Trezorerie l-a țintit în timp ce Rusia a invadat Ucraina, cercetând proprietățile sale și modalitățile în care ar putea fi penalizat pentru a-l presa pe Putin, spune o persoană familiarizată cu chestiunea. A procedat cu prudență, din îngrijorarea că sancțiunile ar putea afecta prețurile globale ale oțelului, a spus această persoană. Dl Abramovici deține o acțiune minoritară în Evraz PLC, care conduce fabrici de oțel în Oregon și Colorado. Oficialii americani au discutat despre posibilele sancțiuni care ar putea scuti astfel de afaceri.

Consultarea neobișnuită a domnului Biden cu domnul Zelensky cu privire la aceste și alte sancțiuni specifice care vizează elitele ruse individuale subliniază eforturile SUA de a se coordona îndeaproape cu Kievul și alți aliați, în timp ce continuă să caute noi modalități de a înăbuși guvernul rus.

Oficialii americani care au discutat cu The Wall Street Journal au subliniat că nu au niciun motiv să creadă că domnul Abramovici a fost deosebit de util în discuțiile dintre guvernele ucrainene și ruse, iar evaluările serviciilor de informații au sugerat, de fapt, contrariul.

Domnul Abramovici s-a implicat după ce oficialii guvernamentali ucraineni au contactat persoane cu contacte cu Rusia, care ar putea fi capabile să ofere o punte către Putin. Unul dintre ei a fost producătorul de film Alexander Rodnyansky, tatăl unui consilier al președintelui Ucrainei, potrivit publicistei producătorului Lera Paksyalina. Domnul Rodyansky a fondat un canal de televiziune ucrainean care a proiectat emisiuni produse de domnul Zelensky în timp ce acesta era actor.

Răspunzând la cererea de asistență, el l-a contactat pe Abramovici, a spus o persoană familiară cu problema. Abramovici l-a cunoscut pe Rodnyansky prin finanțarea proiectelor artistice din Rusia, a spus persoana.

Abramovici le-a spus asociaților că încearcă să acționeze ca intermediar în conflict, potrivit unor persoane familiare cu problema.

La câteva zile după invazia Rusiei, purtătoarea de cuvânt a domnului Abramovici a confirmat implicarea sa, spunând că s-a oferit să ajute guvernul ucrainean în „atingerea unei rezoluții pașnice”.

Oferta de a valorifica relația sa cu domnul Putin a fost o schimbare semnificativă față de mesajele anterioare ale domnului Abramovici. De ani de zile, prin diverși purtători de cuvânt, a încercat să pună distanță între el și Kremlin.

După ce a cumpărat Chelsea în 2003, el a declarat pentru Financial Times într-un interviu rar că nu are „nicio relație specială” cu președintele rus. În 2010, purtătorul de cuvânt al lui de atunci a negat ca „complet absurdă” o poveste din informatiile Ambasadei S.U.A. care au susținut că ar avea o relație financiară strânsă cu Putin.

Abramovici simte că poate încerca să-și folosească poziția în comunitatea de afaceri rusă pentru a încerca să faciliteze discuțiile dintre cele două națiuni, potrivit unei persoane apropiate lui. Nu este clar dacă Abramovici a reușit să vorbească cu Putin sau ce a făcut el pentru a media. Un oficial de la Ambasada Ucrainei în Israel a spus că „nu avem nicio informație că el este sau a fost implicat” în negocierile de pace.

Oamenii care au vorbit cu Abramovici spun că el petrece o cantitate semnificativă de timp in aceasta încercare. Avioanele sale private au circulat în zig-zag între Rusia, Turcia și Israel în ultimele săptămâni, potrivit datelor de urmărire a zborurilor. El a fost văzut în capitala Belarusului la sfârșitul lunii februarie în timpul unei runde de discuții, potrivit unei persoane familiarizate cu problema.

Înainte de invadarea Ucrainei, mai mulți reprezentanți ai organizațiilor caritabile israeliene și ai altor organizații au semnat o scrisoare către ambasadorul SUA în Israel în care avertizează asupra consecințelor financiare ale sancționării Abramovici, un donator major al memorialului Holocaustului Yad Vashem din Israel.

Sursa: Wall Street Journal

Alte stiri din Externe

Ultima oră