Strategia bine pusă la punct a lui Zelensky în faţa parlamentelor occidentale

23 Mar 2022
Strategia bine pusă la punct a lui Zelensky în faţa parlamentelor occidentale

Președintele ucrainean continuă discursurile în fata parlamentarilor lumii, repetând aceeași metodă, explica FranceInfo

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei din 24 februarie și de la discursul său în Parlamentul European din 1 martie, Volodimir Zelensky și-a intensificat campania diplomatică internațională. Prin intervenții zilnice ale presedintelui în fața Congresului american, a Camerei inferioare germane și a parlamentelor elvețian, israelian,italian, japonez, comunicarea este principala armă a ucrainenilor în acest război.

De fiecare dată fiind ovaționat, președintele ucrainean intervine prin videoconferință din Ucraina, în limba sa (tradusă simultan), în calitate de comandant de război, îmbrăcat în kaki militar și așezat în fața drapelului țării sale. Modul său de operare este bine stabilit. Peste tot, el aplică aceeași rețetă.

Referințe istorice personalizate
În fiecare dintre discursurile sale, Volodymyr Zelensky își personalizează remarcile în funcție de publicul său. Ea invocă evenimente semnificative sau personalități populare, cunoscute celui mai mare număr, de exemplu fostul prim-ministru britanic Winston Churchill și dramaturgul William Shakespeare în fața Camerei Comunelor britanice.

În Congresul american,  amintește cât de mult Statele Unite „dețin pagini care fac posibilă înțelegerea ucrainenilor”, precum atacul de la Pearl Harbor din 1941, atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 sau celebrul discurs „Am avut un vis" al lui Martin Luther King.

În fața Bundestagului, el imploră „Distrugeți acest zid” ridicat în Europa Centrală; o referire la discursul președintelui american Ronald Reagan, care în 1987 i-a cerut omologului său rus să distrugă Zidul Berlinului.

Unele dintre referințele sale nu sunt bine primite. În fața Knesset-ului israelian, Volodimir Zelensky îndeamnă Israelul „să-și facă alegerea”, subliniind propria origine evreiască. „Kremlinul folosește terminologia nazistă, naziștii vorbeau despre „soluția finală” pentru problema evreiască, nu veți uita niciodată asta și acum Moscova vorbește despre „soluția finală” pentru Ucraina”, insistă el. O comparație cu Holocaustul considerată „scandaloasă” de ministrul israelian al comunicațiilor, Yoaz Hendel.

Un apel la emoție
„Aceste referințe „vorbesc” diferitelor audiențe și provoacă emoții puternice, analizează pentru franceinfo Tatiana Kastouéva-Jean, cercetător la Institutul Francez de Relații Internaționale (Ifri). Ele fac apel la cele mai profunde traume ale altor popoare, la memoria lor istorică, la trezește empatie și dorința de a sprijini ucrainenii împotriva repetății tragediilor istorice”.

"Comunicarea este principala armă a ucrainenilor în acest război, iar Zelensky o stăpânește de minune. L-a ajutat deja să câștige războiul informațional și moral." spune Tatiana Kastouéva-Jean, cercetător la Ifri la Franceinfo

Volodimir Zelensky a subliniat empatia pentru a crește gradul de conștientizare a cauzei ucrainene într-un singur discurs în special: cel din fața Congresului SUA din 16 martie. Timp de două minute și treizeci de secunde, dintr-un total de șase minute difuzate de televiziunea americană CNN (în engleză), președintele ucrainean a difuzat un film care reunește imagini șocante cu bombardamentele rusești în Ucraina, resuscitarea răniților, cadavrele copii morți.

"Trebuie să fii conștient de faptul că societatea ucraineană și clasa ei politică trec printr-un șoc traumatizant. Pentru Ucraina, suntem într-un moment istoric, amintește Alexandra Goujon, lector în științe politice la Universitatea din Burgundia, autoarea cărții Ucraina, de la independența la război. Difuzarea imaginilor este proporțională cu ceea ce simt mulți ucraineni. Le este frică să nu fie uitați, abandonați, când știu ce datorează sprijinului occidental. Aceste imagini sunt apoi folosit ca argument pentru a justifica ajutorul solicitat”.

Cereri concrete către fiecare parlament
Două obiective motivează ofensiva diplomatică a președintelui ucrainean, potrivit Alexandrei Goujon. În primul rând, „asigurarea sprijinului partenerilor occidentali, în special sprijinul militar”. Apoi, „asigură fermitatea occidentalilor față de Rusia în ceea ce privește sancțiunile”.

Președintele ucrainean face cereri specifice fiecărui Parlament. Americanilor, crearea unei zone interzise aeriene peste Ucraina. În Germania, oprirea proiectului gazoductului Nord Stream 2, considerat de Zelensky „cimentul noului zid” care avea să despartă Estul de Vest, amintind astfel spectrul Războiului Rece.

După ce a făcut o comparație cu copiii premierului canadian Justin Trudeau, Zelensky a vorbit despre soarta „97 de copii ucraineni” uciși în bombardamentele „la școli, spitale, case”.

Munca diplomatică a început cu mult timp în urmă
Cu câte un discurs pe zi în săptămâna de 14 martie, ritmul a fost susținut. Dar aceste intervenții nu sunt noi pentru președintele ucrainean, subliniază Alexandra Goujon. „De la alegerea sa din 2019, Volodymyr Zelensky face diplomație „activă”. Chiar și înainte de război, era mult în mișcare, povestește specialistul ucrainean. Știe că sprijinul partenerilor occidentali este fundamental în relația sa cu Rusia."

Discursurile sale în fața parlamentelor occidentale nu rezultă neapărat din cererile ucrainene. A vorbi în fața Parlamentului European este, de exemplu, „complet standard și normal”, își amintește Olivier Costa, director de cercetare la CNRS. „La fiecare sesiune lunară, o persoană – șef de stat, activist, președinte în exil, papa... – este invitată să ia cuvântul, adesea în legătură cu un eveniment curent”.

Interesul președintelui ucrainean este să aibă „relee de opinie cu mass-media și cu guvernele, dar și să convingă oamenii să voteze planuri de sprijin și deci bugete, la nivel național”, conchide specialistul Parlamentului European.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră