Zelensky va vorbi la summitul NATO de joi: va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse

23 Mar 2022
Zelensky va vorbi la summitul NATO de joi: va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky „este invitat să se adreseze summit-ului NATO prin videoconferinta”, a anunțat marți, 22 martie, un oficial NATO într-o declarație transmisă către AFP citata de FranceInfo.

„Va fi o oportunitate pentru liderii țărilor aliate de a-l auzi direct despre situația catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a adăugat oficialul.

Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serguiï Nikiforov, citat de agenția Interfax-Ucraina, afirmase, la rândul său, că Volodimir Zelenski va participa „activ” la summit, cu un discurs „la minim”, și „la maxim" prin "participare deplină, desigur într-un format video".

Liderul ucrainean va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse, potrivit purtătorului său de cuvânt. "Acest lucru se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spațiului aerian, oferind Ucrainei mijloace puternice de apărare aeriană și aviație", a spus el.

Pe de altă parte, „nu vor fi discutate noi formule de securitate” pentru Ucraina. „Aliații ajută Ucraina să-și impună dreptul fundamental de a se apăra, oferindu-i o cantitate semnificativă de echipamente militare esențiale”, a spus oficialul NATO.

La summit, Aliații și Ucraina vor lua în considerare ce pot face Aliații pentru a-și întări sprijinul [lor] pentru Ucraina”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră