Zelensky insistă asupra necesității unei „întâlniri” cu Putin pentru a opri războiul

22 Mar 2022
Zelensky insistă asupra necesității unei „întâlniri” cu Putin pentru a opri războiul

„Pentru a găsi o cale de ieșire, trebuie mai întâi să facem primul pas către garanțiile de securitate și încetarea focului”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie AFP citata de Le Devoir.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat luni seară asupra necesității unei „întâlniri”, „sub orice formă”, cu omologul său rus Vladimir Putin pentru „oprirea războiului” din Ucraina.

„Cred că fără această întâlnire este imposibil să înțelegem pe deplin pentru ce sunt pregătiți ei (rușii) pentru a opri războiul”, a spus Zelensky într-un interviu acordat Suspilne, o mass-media regională de stat ucraineană.

Zelensky, pentru care, după cum a subliniat recent, „fără negocieri, războiul nu va fi oprit”, a cerut deja în repetate rânduri o întâlnire la summit cu Putin, dar apelul său de luni a fost deosebit de insistent.

Totuși, Ucraina nu poate „accepta niciun ultimatum din partea Rusiei”, a avertizat el.

Mai multe sesiuni de discuții au avut loc față în față și prin videoconferință între delegațiile ruse și ucrainene de la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie.

În interviul cu Suspilne, Zelensky a insistat că orice „compromis” în negocierile cu Rusia va fi supus unui referendum în țara sa.

„Le-am explicat tuturor grupurilor de negociere: când vorbești despre toate aceste schimbări (care vor apărea într-un eventual acord), și pot fi istorice, […] vom ajunge la un referendum”, a spus el.

„Oamenii vor trebui să decidă asupra anumitor forme de compromis. Și în ce vor consta [compromisurile] depinde conversațiile noastre” cu Rusia, a continuat președintele ucrainean, referindu-se pe larg la problema cheie a NATO.

„Toți am înțeles deja acest lucru. Nu suntem acceptați [în NATO], pentru că lor (statelor membre) le este frică de Rusia. Asta e tot. Și trebuie să ne liniștim și să spunem: „Bine, [va fi nevoie] de alte garanții de securitate”, a spus el

„Există țări NATO care vor să fie garanții securității [Ucrainei] […] care sunt gata să facă orice ar avea de făcut Alianța dacă am fi membri ai acesteia. Și cred că acesta este un compromis normal”, a adăugat Zelensky.

Moscova spune că vrea o garanție că Ucraina nu va intra niciodată în NATO, o organizație creată pentru a proteja Europa de amenințarea URSS la începutul Războiului Rece și care s-a extins treptat până la porțile Rusiei.

„Eu cred că problema Crimeei (anexată de Moscova în 2014) și Donbass este o poveste foarte grea pentru toată lumea”, a recunoscut șeful statului ucrainean în același interviu.

„Pentru a găsi o cale de ieșire, trebuie mai întâi să facem primul pas către garanțiile de securitate și încetarea focului”, a menționat el.

„În timpul primei întâlniri cu Președintele Rusiei, sunt gata să ridic aceste probleme, sunt relevante, sunt importante pentru noi”, a conchis dl Zelensky.

Alte stiri din Externe

Ultima oră