Mari actori, prestatorii de servicii "All inclusive", la Caracal

30 Apr 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Mari actori, prestatorii de servicii "All inclusive", la Caracal Galerie foto (36)

Pentru spectatorii prezenți în sala Teatrului Național din Caracal, în penultima zi a Festivalului Ștefan Iordache - in memoriam Gheorghe Dinică, recitalul dat de cinci actori minunați, intrați de mult în conștiința publicului grație talentului lor incontestabil, a fost mai tonic și mai sănătos decât o cură la băi. Și asta pentru că piesa jucată (savuroasă, veselă, recreativă), programată într-o seară de weekend, a fost mai mult decât o vacanță e fițe la "All Inclusive".

Umor de calitate, interpretare de zile mari, răsturnări de situație, ițe încâlcite și descâlcite pe parcus au făcut deliciul publicului, culminând cu un final neașteptat, o adevărată lecție de rezolvare a unei crize familiale.

Pe scurt, lucrurile au stat cam așa: fata de 22 de ani, studentă în anul II la Teatru, face un test de sarcină care iese pozitiv și dă vestea mamei fix în momentul de vârf al crizei conjugale, când aceasta tocmai luase hotărârea să divorțeze. Tatăl copilului? Un oarecare Vince, pe care l-a cunoscut la facultate și alături de care trăiește o frumoasă poveste de dragoste, fericit binecuvântată prin miracolul divin al conceperii unui copil. Deliberat (măcar și pentru faptul că n-a fost întrabată), fata, Adele, omite să spună două "amănunte" esențiale - că partenerul are dublul vârstei ei și că i-a fost profesor la facultate. 

Prinsă în vârtejul propriei acțiuni de divorț, mama reacționează mai mult instinctiv decât logic, concluzia fiind că acest copil nu ar fi bine să vină pe lume. Pe de altă parte, tatăl (Marius Manole, excelent ca întotdeauna), sătul de o căsnicie devenită corvoadă, hărțuit de certuri și scandaluri, are impresia că a găsit marea dragoste, partenera potrivită și mult căutata liniște într-o femeie alături de care își poate regăsi echilibrul.

Până aici totul pare limpede. Numai că, întâmplător, noua parteneră a tatălui este sora iubitului fiicei sale. Tot întâmplător tatăl lui Adele și iubitul ei fac cunoștință fără să știe fiecare în ce grozîvie urmează să intre. Margaret, mama lui Adele, propune o întâlnire față în față să-și cunoască prezumtivul ginere, cu gândul ascuns că ar putea împiedica, printr-o serioasă punere a problemei în familie,  ducerea până la capăt a sarcinii fiicei sale.

Părinții fetei au o discuție cu scântei, se hotărăște divorțul, dar și participarea împreună la întâlnirea cu iubitul fiicei lor. Cum această întâlnire este menită să se întâmple în casa prietenului fetei, la ora stabilită, familia în formațiune completă bate la ușa "tânărului", dar stupoare! Sora acestuia, și evident, amanta tatălui, se află acolo pentru a-și ajuta fratele în organizarea evenimentului. Urmează momente stânjenitoare de bâlbâială și reacții puerile suprapuse peste impactul avut la dezvăluirea identității și vârstei "tânărului". Discuțiile aprinse conduc la hotărârea unanimă (inclusiv a lui Vince) că viitorul copil nu trebuie să se nască, măcar și pentru motivul că ar fi prea devreme pentru asta, luând în considerare vârsta fetei.

Asta a fost într-o primă fază reacția "matură" a oamenilor înțelepți, trecuți prin viață. Numai că, printr-o impecabilă oratorie, demne de sofiști precursori epocii lui Socrate, Adele le demontează "înțeleptele" decizii și luări de poziție cu exemple bine argumentate din propria lor viață, trăită în afara fericirii, și îi determină să spună că, da, acest copil trebuie să se nască. Și totuși, când lucrurile par a se limpezi, Adele atuncă bomba: nu e însărcinată, iar tot ce li s-a prezentat n-a fost decât o demonstrație, o lecție dată unui profesor care i-a dat nota 9 (și nu 10, cum merita) la un examen având ca temă tocmai criza conjugală și totodată o lecție dată părinților ei care, cu o inconștientă ușurință, erau gata să arunce, să dinamiteze douăzeci de ani de existență comună.

După o așa poveste, atât de bine jucată de Marius Manole, Medeea Marinescu, Mirela Oprișor, Vlad Zamfirescu și Diana Roman, e lesne de închipuit durata și mai ales intensitatea aplauzelor. Iar morala pe care au reținut-o spectatorii e că nu de puține ori copiii pot da lecții de viață celor mari. Noapte bună, părinți!

Alte stiri din Teatru

Ultima oră