Premierul maghiar Viktor Orban a spus vineri că Bruxelles-ul a trecut „o linie roşie” dorind să interzică importurile de petrol rusesc şi a „subminat” unitatea europeană manifestată de la începutul războiului din Ucraina, scrie AFP citata de La Libre.
„Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a atacat voluntar sau fără să vrea unitatea europeană”, a spus el într-un interviu radio.
„Am spus da primelor cinci pachete de sancțiuni, dar am clarificat încă de la început că a existat o linie roșie: embargoul energetic. Au trecut pe acea linie (...), vine un moment când trebuie să spui opriți-vă”, a adăugat el.
Ungaria și-a declarat deja miercuri opoziția față de proiectul de embargo „în forma sa actuală”, iar domnul Orban, președintelui rus Vladimir Putin apropiat înaintea invaziei, reafirmă această poziție.
„Avem nevoie de o decizie unanimă, atâta timp cât chestiunea maghiară nu se rezolvă, nu va fi un da din Ungaria”, a insistat el, fără să dorească să folosească cuvântul „veto”.
„Propunerea a fost returnată expeditorului, doamnei președinte pentru a o relua, așteptăm o nouă propunere”, a adăugat liderul.
Unanimitatea celor 27 este imperativă pentru adoptarea de sancțiuni de către UE. Acesta a fost obținută pentru ultimele cinci runde de sancțiuni.
Comisia recomandă în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni „interzicerea tuturor petrolului rusesc, brut și rafinat, transportat pe mare și prin conducte” până la sfârșitul anului 2022.
Potrivit lui Viktor Orban, europenii recunoscuseră „dreptul suveran al fiecărei ţări asupra mixului său energetic”, Ungaria fiind dependentă în proporţie de 65% de petrolul rusesc.
Un embargo „ar fi echivalent cu o bombă nucleară aruncată asupra economiei maghiare”, a spus vineri premierul, obișnuit de doisprezece ani să se lupte cu partenerii săi europeni .
Scutirea planificată pentru țara sa până la sfârșitul anului 2023 de către Comisie nu este deloc satisfăcătoare în opinia sa, „transformarea totală a sistemului de transport și aprovizionare cu energie din Ungaria” necesitând „cinci ani” și dovedindu-se a fi foarte costisitoare de implementat.
„Nu mergem nicăieri cu o scutire de un an și jumătate”, a spus el, adăugând că Budapesta ar accepta propunerea dacă țițeiul livrat prin conducte ar fi exclus din pachetul de măsuri.
Domnul Orban a protestat și împotriva includerii în pachetul de sancțiuni a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, care și-a arătat sprijinul pentru ofensivă. „Nu vom permite liderilor bisericii să fie trecuți pe o listă de sancțiuni”, a spus el.