„Legea anticorupție împiedică parcursul Ucrainei către UE - în lipsa dovezilor acuzațiile de influență rusă par fabricate", avertizează Germania

23 Iul 2025
„Legea anticorupție împiedică parcursul Ucrainei către UE -  în lipsa dovezilor acuzațiile de influență rusă par fabricate", avertizează Germania

Decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a plasa agențiile anticorupție independente NABU și SAPO sub controlul procurorului general numit politic a declanșat un val de critici atât în interiorul țării, cât și în rândul partenerilor europeni. Oficialii germani avertizează că slăbirea luptei împotriva corupției ar putea afecta parcursul european al Ucrainei, în timp ce experți și lideri militari ucraineni semnalează riscul unor tensiuni interne periculoase într-un moment critic al războiului cu Rusia, conform Oldenburgernachrichten care citeaza Bild

După modificarea legislativă din Ucraina, care plasează două agenții anticorupție sub autoritatea procurorului general numit politic, criticile la adresa deciziei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu contenesc și ar putea chiar întârzia procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Limitarea independenței agențiilor anticorupție din Ucraina afectează parcursul european al țării”, a declarat ministrul german de externe Johann Wadephul (CDU) pentru Bild (ediția de joi). „Aștept de la Ucraina o continuare consecventă a luptei împotriva corupției. De aceea, în timpul vizitei mele la Kiev, m-am întâlnit cu conducerea agențiilor NABU și SAPO.”

Potrivit Bild, Wadephul a avut miercuri dimineață o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Andrii Sybiha, căruia i-a cerut să continue cu fermitate combaterea corupției în țară.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Stefan Kornelius, a adoptat o poziție mai rezervată în legătură cu procesul de aderare la UE. „Aderarea Ucrainei la UE nu se va decide mâine”, a declarat el miercuri, la Berlin, la solicitarea agenției dts.

„Ucraina se află într-un proces continuu de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește capacitatea sa de aderare la UE. A făcut progrese remarcabile în spiritul Uniunii Europene, iar evenimentele din seara trecută sunt acum atent urmărite. Ne-am formulat așteptările”, a adăugat Kornelius. „Trebuie să vedem care vor fi consecințele, de aceea este prea devreme pentru a specula cu privire la urmări.”

În Parlamentul European, deciziile recente ale Ucrainei au stârnit critici dure. „Este o trădare flagrantă a încrederii”, a declarat eurodeputatul Daniel Freund (Verzii), care a fost marți la Kiev cu o mică delegație a Parlamentului European, pentru revista Der Spiegel. „Guvernul ucrainean riscă prin această acțiune procesul de aderare la UE.”

El a atras atenția și asupra fondurilor de ajutor oferite Ucrainei de către UE. Prin Facilitatea pentru Ucraina, Uniunea Europeană plănuiește să sprijine țara cu 50 de miliarde de euro până în 2027. „40% din bugetul public al Ucrainei provine din fonduri europene”, a precizat Freund. „UE vrea cu orice preț să ajute Ucraina. Dar nu poate continua să trimită bani dacă țara o ia într-o direcție greșită.”

Și președintele Comisiei de control bugetar a UE, Niclas Herbst (CDU), care s-a aflat și el la Kiev, a criticat guvernul ucrainean: „Suntem profund îngrijorați ca prieteni ai Ucrainei. Tocmai pentru că vrem să continuăm să sprijinim și pentru că vrem ca banii UE să ajungă unde trebuie, nu putem fi de acord cu această măsură.” Herbst a avertizat că această decizie joacă în favoarea propagandei Kremlinului. „Ucraina a făcut multe progrese și trebuie să rămână pe acest drum.”

Eurodeputatul FDP Moritz Körner a condamnat de asemenea cu fermitate măsura: „Fără o luptă independentă împotriva corupției, Ucraina nu are loc în UE”, a declarat el pentru Der Spiegel. „Zelenski trebuie să retragă urgent legea. Cine vrea în UE nu trebuie să se teamă de anchete independente.”

„Limitarea independenței agențiilor anticorupție împiedică parcursul Ucrainei către Uniunea Europeană”, a scris ministrul german al afacerilor externe, Johann Wadephul, pe platforma X.

„Aștept din partea Ucrainei să continue în mod consecvent lupta împotriva corupției”, a adăugat acesta.

„în absența oricăror dovezi, acuzațiile de influență rusă par fabricate, iar măsura – exagerată.”

Și experții trag semnale de alarmă, avertizând că decizia lui Zelenski ar putea slăbi armata ucraineană. Expertul militar Nico Lange (50 de ani) avertizează: chiar și armata ar putea să-și piardă voința de a lupta dacă va avea impresia că „peștele se strică de la cap”. „Deoarece agențiile anticorupție investighează și eventuale cazuri de corupție în achiziții și contracte de armament, acest subiect este important pentru soldații de pe front și pentru motivația lor.”

Cercetătorul în domeniul securității adaugă: „Societatea civilă ucraineană și forțele armate sunt foarte conștiente de misiunea lor. Ele luptă pentru patrie și pentru națiune, nu pentru un președinte anume.”

Suspiciunile armatei față de decizia prezidențială au culminat deja cu un avertisment tulburător din partea puternicului șef al serviciului de informații militare GUR, Kirilo Budanov (39 de ani).

Inamicul declarat al șefului administrației prezidențiale, Andrii Iermak (53 de ani), a transmis următorul mesaj: „Națiunea va pierde dacă va fi sfâșiată din interior. Sunt convins că Ucraina va fi salvată printr-o armată puternică și instituții puternice.” O declarație pe care unii au interpretat-o ca pe un prim avertisment privind un posibil puci militar.

Și expertul în Ucraina Mattia Nelles, directorul „Biroului Germano-Ucrainean”, avertizează în Bild: „Dacă Zelenski pierde sprijinul unei mari părți a populației, riscă să piardă războiul împotriva Rusiei.” Potrivit lui Nelles, „în următoarele zile ne putem aștepta la proteste mult mai ample”. Chiar și aseară, „aproape 5.000 de oameni” au protestat – și asta în ciuda timpului scurt de mobilizare.

Avertismentul expertului, care se află în prezent la Kiev: „Atmosfera este extrem de tensionată și oamenii simt instinctiv că viitorul țării este în joc.”

Cât despre justificarea oferită de Zelenski, potrivit căreia NABU și SAPO s-ar afla „sub influență rusă”, Nelles comentează: „Această argumentație convinge prea puțin.” Deși acuzațiile privind infiltrarea rusă trebuie tratate cu seriozitate, „în absența oricăror dovezi, aceste acuzații par fabricate, iar măsura – exagerată.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră