Procedura fără precedent face posibilă suspendarea plății fondurilor europene în cazul încălcării principiilor statului de drept.Anunțul a fost primit cu aplauze în Parlamentul European, la două zile după a patra victorie electorală consecutivă a liderului suveranist Viktor Orban în Ungaria, scrie Le Figaro.
Comisia Europeană a luat măsuri marți împotriva Ungariei, la două zile după o nouă victorie electorală a suverantistului Viktor Orban, anunțând demararea unei proceduri care ar putea priva Budapesta de fonduri europene din cauza acuzațiilor de corupție. Lansarea acestei proceduri fără precedent a fost anunțată marți de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European, care a aplaudat această inițiativă.
Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a acuzat Comisia că „a făcut o greșeală” și că vrea să „pedepsească alegătorii maghiari pentru că nu și-au exprimat o opinie pe placul Bruxelles-ului la alegerile” de duminică. Polonia, o altă țară în dezacord regulat cu Bruxelles-ul pe probleme de stat de drept, pe de altă parte, scapă în această etapă de o astfel de procedură. Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn „a vorbit astăzi (marți) cu autoritățile maghiare și le-a informat că acum vom trimite scrisoarea de punere în întârziere pentru a activa mecanismul”, a declarat oficialul german în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu europarlamentarii.
Après avoir poussé la Russie dans les bras de la Chine, les génies de l’UE s’acharnent à pousser la Hongrie dans les bras de Pékin et de Moscou.
— Europarabellum (@Lolicus3) April 5, 2022
L'UE lance contre Budapest la procédure liant fonds européens et respect de l'État de droit https://t.co/ZMKN55CcJ8 via @Le_Figaro
„Birocrații de la Bruxelles”
Ea nu a precizat care este conținutul acestei scrisori. Dar într-o scrisoare anterioară trimisă la Budapesta în noiembrie, Comisia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la problemele legate de achizițiile publice, conflictele de interese și corupția. O luptă insuficientă împotriva corupției este și motivul blocării de către Comisie a planului de redresare a Ungariei, în valoare de 7,2 miliarde de euro subvenții europene. Discuțiile cu Budapesta pe această temă „nu fac în prezent posibilă găsirea unor puncte comune”, a comentat Ursula von der Leyen. Felicitat de președintele rus Vladimir Putin, căruia îi este apropiat, Viktor Orban nu a omis să-i atace pe „birocrații de la Bruxelles” în discursul său de victorie, amintindu-l și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Comentarii puțin apreciate la Bruxelles, în plină invazie rusă a Ucrainei.
Mecanismul „condiționalității” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021, dar niciodată utilizată încă, pentru suspendarea plății fondurilor europene către o țară în care se constată încălcări ale statului de drept care afectează finanțele UE. O posibilă suspendare sau reducere a plăților trebuie să fie aprobată de cel puțin 15 din cele 27 de state membre, reprezentând cel puțin 65% din totalul populației UE. O astfel de procedură ar trebui să dureze între șase și nouă luni. Curtea de Justiție a UE a confirmat legalitatea acestui regulament la jumătatea lunii februarie, respingând acțiunile în anulare ale Ungariei și Poloniei. Parlamentul European presează de luni de zile Comisia să activeze acest mecanism dar aceasta din urmă a decis să aștepte undă verde de la Curte.