Comisia Europeană propune oficial oprirea completă a importurilor de țiței din Rusia. Treptat, în următoarele 6 luni

04 Mai 2022 | scris de A.V.
 Comisia Europeană propune oficial oprirea completă a importurilor de țiței din Rusia. Treptat, în următoarele 6 luni

Comisia Europeană propune oficial oprirea completă a importurilor de țiței din Rusia, treptat, ”într-un mod ordonat, în următoarele șase luni”. Importul de produse rafinate (benzină, motorină, etc) va fi eliminat complet până la sfârșitul anului 2022. Deciziile trebuie însă aprobate de statele membre, relatează The New York Times

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat detalii ale planului pentru impunerea unui embargo treptat asupra importului de petrol din Rusia, care face parte din al șaselea pachet de sancțiuni pregătit de blocul comunitar împotriva Moscovei.

Această etapă include și deconectarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, de la sistemul de transfer bancar SWIFT.

Noul pachet include patru tipuri separate de sancțiuni și vizează inclusiv militari ruși de rang înalt care au comis crime de război la Bucea și Mariupol: “Știm cine sunteți și nu veți scăpa cu asta”, a afirmat Ursula von der Leyen. Totodată, trei mari radiodifuzori de stat ai Rusiei vor fi interziși în UE, deoarece “împrăștie minciunile lui Putin”.

Von der Leyen a mai transmis că reducerea dependenței de petrolul rusesc “nu va fi ușoară, dar pur și simplu trebuie să o facem”. Tot petrolul rusesc va fi eliminat treptat, a explicat președinta CE, “dar într-un mod ordonat”.

Importul de țiței va fi oprit în următoarele  șase luni și produsele rafinate până la sfârșitul anului 2022. Astfel, cele 27 de state membre ar putea avea la dispoziție jumătate de an pentru a găsi alternative la petrolul rusesc și opt luni pentru produsele conexe.

Anterior, șeful Consiliului European, Charles Michel, care prezidează reuniunile liderilor UE, a spus că războiul din Ucraina este un “moment de urgență, un moment al adevărului”. “Scopul nostru este simplu: trebuie să oprim mașina de război rusă. Sunt sigur că noi sancțiuni vor fi impuse cât mai curând, în special asupra petrolului rusesc”, a declarat Michel.

Kievul spune că exporturile de energie ale Rusiei către Europa ajută Kremlinul să finanțeze războiul din Ucraina. Germania, una dintre țările cele mai dependente de energia din Rusia, și-a schimbat poziția referitoare la un embargo asupra petolului de la Moscova.

Cancelarul Olaf Scholz, care a fost mai precaut decât alți lideri occidentali în susținerea Ucrainei, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a adopta o linie mai fermă împotriva Moscovei. Acesta a promis că sancțiunile nu vor fi ridicate până când Vladimir Putin nu va semna un acord de pace cu Ucraina pe care Kievul îl poate sprijini.

Germania și-a redus deja dependența de petrolul rusesc de la 35%, la sfârșitul anului trecut, la 12%. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a cerut stelor membre UE să dea dovadă de “solidaritate cu Ucraina” și “să își facă datoria”.

Rusia furnizează aproximativ 25% din importurile de petrol din UE, dar nivelul de dependență variază între statele membre. Guvernul german a semnalat în weekend că s-ar putea desprinde complet de petrolul din Rusia până la sfârșitul verii.

În schimb, Slovacia a declarat că are nevoie de cel puțin patru ani pentru a putea procesa țiței din alte surse, iar ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că Budapesta nu poate sprijini sancțiuni “care vor face imposibil transportul de gaze naturale sau petrol din Rusia în Ungaria”.

Cele mai recente sancțiuni propuse vor avea nevoie de aprobare unanimă pentru a deveni al șaselea val de măsuri restrictive aplicate economiei ruse de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie. Măsurile sunt cele mai sensibile din punct de vedere politic de până acum, notează The Guardian.

Uniunea Europeană pregătește sancțiunile împotriva importurilor de petrol din Rusia, ca răspuns pentru invadarea Ucrainei, după ce Germania, cel mai mare client de energie al Moscovei care ar putea priva bugetul de venituri importante în câteva zile, și-a schimbat radical poziția. Astfel, Berlinul a declarat că este pregătit să susțină un embargo imediat al UE asupra petrolului rusesc, notează Reuters.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră