Rusia „a desemnat Franța drept principalul său adversar în Europa”, spune șeful Statului Major al armatei franceze

12 Iul 2025
Rusia „a desemnat Franța drept principalul său adversar în Europa”, spune șeful Statului Major al armatei franceze

Franța avertizează: „Ordinea mondială s-a prăbușit”. Parisul se pregătește să acționeze singur, în timp ce Europa ezită. 

Într-un discurs fără precedent adresat publicului larg, șeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, a tras un semnal de alarmă privind amploarea și gravitatea amenințărilor cu care se confruntă Franța și Europa. Rusia a desemnat explicit Franța drept principalul său adversar în Europa, în timp ce ordinea internațională se destramă sub presiunea războiului, a terorismului și a confruntării strategice globale. În fața slăbirii angajamentului american, Franța susține că își păstrează capacitatea de a acționa singură — un mesaj clar adresat atât partenerilor europeni, cât și adversarilor geopolitici, scrie Le Figaro

Exercițiul este rar, aproape inedit în fața publicului larg. Factual și lipsit de emfază, aproape chirurgical, șeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, a răspuns vineri solicitării adresate de președintele Emmanuel Macron cu doar câteva zile înainte: aceea de a face o radiografie lucidă și completă a amenințărilor care planează asupra Franței și Europei, la aproape trei ani și jumătate de la începutul războiului din Ucraina.

Discursul său este bine structurat. L-a susținut deja în fața parlamentarilor, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate. S-a exprimat și în fața miniștrilor guvernului, în primăvară, într-o sesiune cu ușile închise. Prin intermediul presei, misiunea sa a fost de această dată să alerteze populația franceză cu privire la schimbarea de paradigmă a ordinii mondiale. „Coeziunea națională nu poate fi atinsă fără conștientizare, dacă există o stare de negare”, a spus el.

„Nu trebuie să ne așteptăm la o revenire la situația anterioară într-un orizont previzibil”, a afirmat încă de la începutul conferinței de presă. „Trebuie să ne pregătim să gestionăm lumea așa cum este ea astăzi”, a insistat. Războiul din Ucraina, conflictele din Orientul Mijlociu, tensiunile din Indo-Pacific, persistența riscului terorist, intensificarea conflictelor în spațiu, în domeniul cibernetic sau în adâncurile oceanelor, amplificarea traficului și a crimei organizate: tabloul este sumbru. Această lume se caracterizează printr-o „utilizare dezinhibată a forței”, o „contestare a Occidentului”, o „putere a informației” și, adaugă el, prin consecințele schimbărilor climatice – un „catalizator al haosului”.

„Nu este nimic nou”, a avertizat într-o scurtă paranteză pe un coridor al ministerului, înainte de a lua cuvântul, ca pentru a mai diminua tensiunea. „Problema este că ne-am obișnuit cu un anumit nivel de violență” în lume, deplânge el. Fost purtător de cuvânt, generalul Burkhard își dozează cu grijă cuvintele, evitând formulele alarmiste despre riscul unui război, ca și cum s-ar teme de efectele de propagare exploatate de Rusia în lupta sa informațională cu Occidentul. Kremlinul acuză cu ușurință, ignorând realitatea, că europenii sunt belicoși. Șeful Statului Major nu vrea nici „să-i sperie” pe francezi. Franța nu este amenințată de un „atac direct și major pe teritoriul național”, dă el asigurări, însă Rusia are „multe alte opțiuni” la dispoziție. Împinsă de voința lui Vladimir Putin, armata rusă reprezintă o amenințare reală asupra continentului. „Războiul este deja aici, în Europa”, constată generalul Burkhard.

Război hibrid împotriva Occidentului

„Rusia a desemnat Franța drept principalul său adversar în Europa”, avertizează explicit generalul Burkhard. Moscova poartă un război hibrid împotriva Occidentului, compus din dezinformare și atacuri cibernetice, acțiuni în spațiu și în adâncurile mărilor… Rusia „este o putere militară nucleară și convențională”, a continuat el. Ea dispune de „toate atributele unui stat totalitar: o capacitate de decizie centralizată, un sistem de condiționare a populației”, a adăugat. Pentru Europa și Franța, aceasta reprezintă „o amenințare durabilă, apropiată și de natură să modeleze strategiile de apărare”. Până în 2030, „Rusia va constitui o adevărată amenințare la frontierele noastre”, a estimat ofițerul, rezumând obiectivul urmărit, în opinia sa, de Vladimir Putin: „slăbirea Europei și dezmembrarea NATO”.

„Când coeziunea națională este slabă, există riscul ca ea să inhibe capacitatea noastră de reacție.”
— generalul Burkhard

Pe lângă Rusia, desemnată drept principalul pericol, Franța este amenințată și de alți actori. Generalul Burkhard denunță terorismul de stat practicat de Iran și politica acestuia de luare de ostatici. El se oprește și asupra Chinei. „Am fost spionați”, afirmă. China a dus „o campanie de discreditare” împotriva avionului Rafale* în timpul conflictului dintre India și Pakistan. Această desemnare directă reprezintă un avertisment adresat Beijingului.

Franța este lovită din plin de suprapunerea crizelor. „Toate aceste amenințări vizează coeziunea națională”, avertizează generalul Burkhard. „Aceasta este centrul de greutate al țării noastre, un element-cheie al rezilienței naționale. Este o sursă a forței noastre, dar poate deveni și o vulnerabilitate”, explică el. „Când coeziunea națională este slabă, există riscul ca ea să ne inhibe capacitatea de reacție”, insistă, denunțând manevrele de dezinformare menite să semene îndoială. Dacă Rusia reușește să slăbească sprijinul Franței pentru Ucraina, va exista un „efect de domino”. „Dacă ieșirea din războiul din Ucraina va fi o victorie a Rusiei, atunci va fi o înfrângere pentru Europa”, avertizează generalul.

Franța păstrează capacitatea de a acționa singură

Provocările acestei noi ordini mondiale nu privesc doar Franța. „Răspunsul trebuie să fie unul european”, afirmă generalul Burkhard. Însă europenii se confruntă cu fragilizarea protecției oferite de Statele Unite. Șeful Statului Major nu crede într-un retragere bruscă a SUA, chiar dacă incertitudinea a devenit trăsătura definitorie a politicii lui Donald Trump. Oricum ar fi, „angajamentul lor va scădea”, avertizează el. Cu încredere, subliniază că Franța, datorită modelului său de armată completă, va avea mereu capacitatea de a acționa pe cont propriu, spre deosebire de alte țări europene. „Nu toate statele sunt egale în fața noii realități americane”, rezumă el.

În ajunul unor decizii bugetare cruciale, generalul Burkhard a evitat cu grijă să spună de ce ar avea nevoie armata franceză pentru a putea face față noilor provocări. Intervenția sa publică are loc cu puțin timp înainte de discursul pe care președintele Republicii îl va susține duminică, cu ocazia tradiționalei recepții din 13 iulie în onoarea armatei. Palatul Élysée accentuează miza momentului. Emmanuel Macron urmează să anunțe concluziile la care a ajuns în urma prăbușirii ordinii mondiale. Este vorba despre finanțarea reînarmării, într-un context în care vistieria statului este goală. Va fi necesară mobilizarea societății, deși aceasta este mai fragmentată ca niciodată. Lăsând militarii să expună pericolele care se profilează, șeful statului încearcă să consolideze legitimitatea deciziilor sale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră