Ursula von der Leyen: "Kievul are nevoie de 5 miliarde pe lună, trebuie să-i sprijinim"

04 Mai 2022
Ursula von der Leyen: "Kievul are nevoie de 5 miliarde pe lună, trebuie să-i sprijinim"

„Doar în acest an se preconizează că PIB-ul Ucrainei va scădea de la 30% la 50%. Iar Fondul Monetar Internațional estimează că din mai Ucraina va avea nevoie de 5 miliarde de euro pe lună pentru a menține țara în funcțiune, pentru a plăti pensii, salarii și servicii de bază”. Așa a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său la Parlamentul European de la Strasbourg, scrie RTL INFO

"Trebuie să-i sprijinim, dar nu o putem face singuri. Salut că Statele Unite au anunțat sprijin bugetar masiv. Și noi, ca Echipa Europa, ne vom face și noi partea noastră", a adăugat președintele.

Ursula von der Leyen a vorbit și despre „sute de miliarde de euro” care vor fi necesare pentru a reconstrui spitale și școli, locuințe, drumuri, poduri, căi ferate, teatre și fabrici distruse în invazie.rusă. Ursula Von der Leyen și-a propus așadar să începem astăzi să lucrăm la „un plan ambițios de redresare pentru prietenii noștri ucraineni”. Acest plan ar trebui să permită atragerea de investiții masive în țara distrusă, ajutând în același timp la realizarea „reformelor necesare”.

Procedând astfel, doamna Von der Leyen trimite un răspuns nuanțat la cererea Ucrainei de aderare rapidă la Uniunea Europeană, pe care mai multe state membre o rețin având în vedere reformele care urmează să fie efectuate pentru a atinge standardele europene. Acest plan ar putea stabili într-adevăr un sistem de etape și ținte capabile să garanteze că fondurile europene vor fi cu adevărat cheltuite în beneficiul populației ucrainene și cu respectarea regulilor UE, potrivit lui Von der Leyen.

Ar putea ajuta la combaterea corupției, la alinierea mediului legal la standardele europene și la modernizarea radicală a capacității de producție a Ucrainei. „În cele din urmă, acest plan va deschide calea pentru viitorul Ucrainei în cadrul Uniunii Europene”, a conchis președintele Comisiei.

Noile sancțiuni europene planificate împotriva Rusiei
 
Petroleum, cea mai mare bancă a Rusiei (Sberbank), posturile de televiziune cu propagandă, precum și oficialii militari și de altă natură identificați drept criminali de război în Bucha și Mariupol sunt incluse în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni pe care statele membre UE l-ar putea aproba în curând, a anunțat președintele Comisiei, Ursula Von der Leyen. la Parlamentul European miercuri.

După ce a decretat un embargo gradual asupra cărbunelui rusesc în cel de-al cincilea set de sancțiuni, UE se pregătește să lovească economia rusă din nou pe partea sa energetică, de data aceasta vizand petrolul, din nou într-un mod treptat, în speranța de a seca finanțarea pentru „Mașina de război” a lui Vladimir Putin.

Oprirea petrolul rusesc în 6 luni până la un an: Slovacia și Ungaria cu scutire până în 2023

„Să fim clari: nu va fi ușor”, a avertizat doamna Von der Leyen, în timp ce statele membre trebuie să decidă asupra ajustărilor pentru unele dintre ele, precum Ungaria sau Slovacia, puternic dependente de petrolul rusesc și slăbite din cauza lipsei lor de acces. "Vom elimina treptat livrările rusești de țiței în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului. Vom exercita astfel o presiune pe Rusia, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri din lume", a explicat doamna Von der Leyen înainte ca europarlamentarii să se adune la Strasbourg.

Ursula von der Leyen nu a menționat, de altfel, excepțiile care vor trebui inevitabil să facă parte din strategia europeană pe aspectul energetic. Dar Slovacia și Ungaria vor putea continua să cumpere petrol rusesc până în 2023, din cauza dependenței lor extreme de petrolul de peste Urali prin conducta Druzhba, a aflat Reuters de la o sursă europeană.

Înghețarea bunurilor militarilor de rang înalt și a 58 de personalități ale șefului Bisericii Ruse

UE include, de asemenea, în lista sa de sancțiuni individuale pe ofițeri militari de rang înalt și pe alții pe care îi acuză că au comis crime de război în Boutcha sau că sunt responsabili pentru asediul „inuman” al lui Mariupol. „Astfel, trimitem un alt semnal puternic tuturor celor care duc războiul de la Kremlin: știm cine sunteți și veți fi tras la răspundere pentru acțiunile voastre”.

Comisia Europeană mai propune sancționarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, precum și a șefei polițistului rus de telecomunicații Roskomnadzor, Andrei Lipov, potrivit unui document consultat miercuri de AFP. Executivul european a refuzat însă să confirme sau să infirme acest tip de informații în această etapă. Noua listă ar urma să includă 58 de personalități sancționate (interdicție de intrare și înghețare a activelor în UE), printre care mulți militari ruși, dar și soția, fiica și fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Trei bănci rusești excluse din sistemul SWIFT

Din nou vizate, băncile rusești, cu excluderea sistemului de schimb SWIFT interbancar al Sberbank, prima bancă din Rusia, care controlează aproape 70% din sector, precum și alte două bănci mari, a continuat doamna Von der Leyen. Șapte bănci rusești au fost deja sancționate de UE până acum.

Televiziunile de stat rusești care servesc propagandă blocate în Europa

De asemenea, se așteaptă ca UE să-și blocheze undele de la trei radiodifuzori de stat majori din Rusia. „Aceste posturi de televiziune amplifică agresiv minciunile lui Putin, nu trebuie să le mai lăsăm liber să răspândească aceste minciuni”, a spus șeful executivului european, fără însă a numi aceste mass-media. Nu li se va mai permite să-și distribuie conținutul în Uniunea Europeană în niciun fel, fie prin cablu, satelit, internet sau aplicații pentru smartphone.

Opriți consultanții europeni pentru Rusia

În cele din urmă, UE ar trebui să interzică furnizarea către Kremlin și companiilor ruse a serviciilor de contabili, consultanți și consilieri de comunicare europeni.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră