"Ungurii l-au reales pe Viktor Orban și nu le pasă de preocupările UE privind statul de drept", spune Budapesta Bruxelles-ului

13 Apr 2022
"Ungurii l-au reales pe Viktor Orban și nu le pasă de preocupările UE privind statul de drept", spune Budapesta Bruxelles-ului

Ministrul justiției ungar, Judit Varga, le-a spus miniștrilor UE că alegătorii țării sale nu sunt deranjați de eforturile UE de a bloca fondurile Budapestei, scrie The Telegraph.

Ungurii l-au reales pe Viktor Orban și nu le pasă de preocupările UE privind statul de drept, a declarat marți ministrul justiției la Bruxelles, în timp ce blocul a discutat o propunere de a priva Budapesta de finanțare.

Judit Varga a acuzat Comisia Europeană că a încercat să creeze o breșă între statele membre în timp ce războiul continuă în Ucraina.

Executivul UE, cu sediul la Bruxelles, a declanșat săptămâna trecută o procedură nefolosită împotriva Ungariei, care ar putea duce la lipsa de finanțare a Budapestei de la UE pentru scăparea standardelor democratice ale blocului.

„Acest lucru se întâmplă într-un moment în care este în desfășurare un război în Ucraina”, a spus Varga, ajungând la o întâlnire cu miniștrii UE la Luxemburg.

„UE trebuie să demonstreze solidaritate și unitate, așa că forțele ar trebui să se ocupe de problemele care unesc statele membre, nu de cele care creează o breșă între ele.”

În același timp în care Bruxelles-ul și-a lansat așa-numitul mecanism de condiționalitate, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a sărbătorit o victorie electorală copleșitoare, asigurându-și un al patrulea mandat în funcție.

În ultimii 12 ani de mandat, Orban s-a ciocnit în mod repetat cu blocul UE din cauza nerespectării statului de drept și valorilor occidentale, inclusiv pentru interzicerea „propagandei gay”, care restricționa conținutul LGBT în școli și emisiuni TV pentru sub 18 ani.

Bruxelles-ul continuă să rețină fondurile destinate Ungariei pentru recuperarea din epidemia de coronavirus în valoare de 7,2 miliarde de euro, dar s-ar putea extinde și mai mult peste plățile bugetare către Budapesta.

Didier Reynders, comisarul UE pentru justiție, a declarat că războiul din Ucraina a evidențiat necesitatea ca Bruxelles-ul să fie „foarte atent la statul de drept și la sistemul bazat pe reguli din interiorul Uniunii Europene”.

Judit Varga a spus că miniștrii nu au primit încă vreo notificare oficială că mecanismul de condiționalitate a fost declanșat, dar a sugerat că alegătorii maghiari ar trebui să arate puțină atenție față de mișcare.

„Alegătorii noștri pot vedea preocupările Comisiei Europene și ale anumitor parteneri din UE, dar alegătorii noștri sunt cetățeni maghiari”, a spus ea.

„Democrația Ungariei nu împărtășește aceste preocupări.”

Cu toate acestea, ea a adăugat că Budapesta va fi „deschisă dialogului în spiritul respectului reciproc” cu Comisia, dar a avertizat Bruxelles-ul că va trebui să adopte o „abordare imparțială” în orice discuții.

Alte stiri din Externe

Ultima oră