„Scandalos”: Val de furie în Ucraina după adoptarea unei legi care subminează instituțiile anticorupție

23 Iul 2025
„Scandalos”: Val de furie în Ucraina după adoptarea unei legi care subminează instituțiile anticorupție

Pentru prima dată de la invazia rusă din februarie 2022, mii de ucraineni au ieșit în stradă în mai multe orașe ale țării pentru a protesta împotriva unei legi controversate care reduce independența instituțiilor anticorupție. Adoptată de parlament cu sprijinul unor membri ai partidului prezidențial Servitorul Poporului, legea transferă puteri esențiale către procurorul general, subordonat politic. În ciuda apelurilor venite din partea societății civile, a veteranilor de război și a oficialilor europeni, președintele Volodîmîr Zelenski a promulgat legea marți seara, provocând o reacție de indignare în întreaga țară, scrie Politico

Ucrainenii au protestat marți seara în mai multe orașe din țară, după ce parlamentarii au votat o lege care subminează independența a două instituții naționale anticorupție.

Sute de persoane au demonstrat în orașe precum Kiev, Liov, Dnipro și Odesa, în cele mai ample proteste de la declanșarea invaziei ruse la scară largă în februarie 2022.

„Este absolut revoltător. Războiul ne-a adus atâtea tragedii, dar a fost și un semnal că țara noastră luptă pentru ceva mai bun. Nu putem permite un regres. Nu vrem corupție, vrem un guvern cinstit. Și vreau să trăiesc în Ucraina”, a declarat pentru POLITICO Anastasia, o studentă la biologie în vârstă de 21 de ani, care a cerut să fie identificată doar cu prenumele.

Orice formă de protest este restricționată în Ucraina din cauza legii marțiale și a interdicției de circulație pe timp de noapte. Cu toate acestea, sute de civili, veterani de război, soldați și activiști anticorupție s-au adunat în centrul Kievului și au scandat: „Veto! Veto! Veto!”

Protestatarii s-au îndreptat către sediul președintelui Volodîmîr Zelenski.
Semnătura acestuia era ultimul pas necesar pentru ca proiectul să devină lege, acordând procurorului general – numit politic – controlul asupra Biroului Național Anticorupție al Ucrainei și asupra Oficiului Procurorului Special Anticorupție, până acum independente.

„Orice fel de limitări impuse instituțiilor anticorupție sunt inacceptabile și dăunătoare pentru activitatea și independența lor”, a declarat Stephan, un student la drept în vârstă de 23 de ani, care a cerut și el să fie identificat doar cu prenumele.

„Acest protest este o demonstrație a intoleranței noastre față de corupție și de regres, chiar și în condiții de lege marțială. Nu puteam să nu venim. Nu există altă opțiune”, a adăugat el.
Ca mulți alți protestatari, Stephan nu dormise normal de mai bine de o săptămână din cauza bombardamentelor rusești continue.

Comisia Europeană a declarat marți că este „profund îngrijorată” de votul din parlamentul ucrainean, un semnal clar al neliniștii care începe să apară la Bruxelles, unde criticile la adresa Kievului sunt extrem de rare.

Meaghan Mobbs, fiica emisarului special american pentru Ucraina, Keith Kellogg, a calificat decizia parlamentarilor drept „de o stupiditate greu de înțeles” și un cadou pentru criticii continuării sprijinului militar oferit Ucrainei în lupta sa contra agresiunii ruse.

Oleksandr Teren, un fost militar ucrainean de 29 de ani care și-a pierdut ambele picioare în luptă, a fost și el prezent la protestul din Kiev.
„Aceasta este o lege nocivă, care nu ar trebui adoptată în timp de război. E ciudat că parlamentarii au adoptat-o, deși oamenii se opun”, a spus Teren.

„Este foarte greu pentru militari să mai găsească motivație să lupte împotriva înaintării ruse. Pierdem kilometri de teritoriu. Iar astfel de decizii ne demotivează. E greu să lupți pentru oameni care adoptă asemenea legi”, a adăugat veteranul de război.

Legea a fost inițiată de mai mulți parlamentari din partidul Servitorul Poporului, formațiunea președintelui Zelenski, și avea ca scop modificarea codului penal în ceea ce privește anchetele preliminare desfășurate în timpul legii marțiale. Însă amendamentele adăugate în ultimul moment, care vizează direct organismele anticorupție, au provocat un val de revoltă în întreaga țară.

În ciuda indignării publice și a apelurilor de a o respinge, site-ul oficial al Radei Supreme a raportat, în cursul serii, că președintele Zelenski a semnat legea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră