„Nu mai insultați Ungaria” avertizează Budapesta Kievul

06 Iun 2022
„Nu mai insultați Ungaria” avertizează Budapesta Kievul

Ministrul de externe al Ungariei l-a chemat miercuri pe ambasadorul Ucrainei ca răspuns la comentariile lui Volodymyr Zelensky care critica țara central-europeană și pe liderul acesteia, scrie FinancialTimes

Într-o declarație postată pe pagina sa oficială de Facebook, Péter Szijjártó a spus că „a venit timpul ca liderii Ucrainei să nu mai insulte Ungaria”.

Cu o zi înainte ca maghiarii să meargă duminică la vot, Zelensky a spus că Viktor Orbán a fost singurul lider care l-a susținut în mod deschis pe președintele rus Vladimir Putin și l-a acuzat pe premierul ungar de lipsă de moralitate.

Guvernul Ungariei a refuzat să permită armelor pentru a ajuta Ucraina să tranziteze țara.

„Acesta nu este războiul nostru, așa că vrem să stăm departe de el și vom rămâne departe de el”, a spus Szijjártó.

Declarația sa a adăugat că Ungaria va refuza să voteze pentru sancțiuni energetice împotriva Rusiei și va continua să interzică transporturile de arme peste granița cu Ucraina.

„Nu suntem dispuși să punem în pericol pacea și securitatea poporului maghiar, prin urmare nu vom livra arme și nu vom vota pentru sancțiuni energetice”, a adăugat el.

Declarația a urmat victoriei răsunătoare a partidului de guvernământ Fidesz al lui Orbán la alegerile generale din Ungaria de duminică. Într-un discurs care a urmat victoriei, Orbán l-a criticat atât pe președintele ucrainean, cât și „Bruxelles”, numindu-i „adversari”.

Actiunea din Ungaria vine după ce Zelensky a condamnat în repetate rânduri poziția lui Orbán cu privire la război.

Alte stiri din Externe

Ultima oră