Ungaria este gata să plătească gazul rusesc în ruble: "Dacă asta vor rușii, vom plăti în ruble"

06 Apr 2022
Ungaria este gata să plătească gazul rusesc în ruble: "Dacă asta vor rușii, vom plăti în ruble"

Ungaria a declarat miercuri că este pregătită să plătească gazul rusesc în ruble, dacă este necesar, spre deosebire de alte țări ale Uniunii Europene care au refuzat cererea Moscovei, scrie AFP citată de Le Figaro.

„Nu vedem o problemă în a plăti în ruble, dacă asta vor rușii, vom plăti în ruble”, a declarat premierul Viktor Orban la o conferință de presă la Budapesta.

Moscova a amenințat că va tăia livrările de gaz către țările „neprietenoase” care refuză să plătească în ruble.

Ungaria a declarat că este pregătită miercuri să plătească gazul rusesc în ruble dacă este necesar, spre deosebire de celelalte țări ale Uniunii Europene (UE) care au refuzat această solicitare de la Moscova.

„Nu vedem nicio problemă în a plăti în ruble. Dacă asta vor rușii, vom plăti în ruble”, a declarat premierul Viktor Orban la o conferință de presă la Budapesta.

Moscova a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu gaz către țările „neprietenoase” care refuză să plătească în ruble, o mișcare care ar afecta în principal UE, puternic dependentă.

Ungaria este prima țară care sparge rândurile unității europene pe această temă, celelalte țări refuzând orice plată în ruble către Moscova care urmărește în acest fel să-și susțină moneda.

Puțin mai devreme, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto estimase că UE nu are niciun rol de jucat în furnizarea de gaze „guvernată de un contract bilateral”.

Dependență puternică de sursele de energie ale Rusiei
„Voința Comisiei Europene de a avea un răspuns comun din partea țărilor importatoare nu ni se pare necesară”, a declarat el. „O soluție tehnică” pentru implementarea conversiei trebuie găsită prin prima obligație de plată către gigantul rus Gazprom la sfârșitul lunii mai, a spus el, în timp ce Ungaria este puternic dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Comisia Europeană a propus marți celor Douăzeci și Șapte să înăsprească sancțiunile împotriva Moscovei, prin oprirea achizițiilor de cărbune rusesc, care reprezintă 45% din importurile din UE și prin închiderea porturilor europene pentru navele rusești. Dar un posibil embargo asupra petrolului rusesc (25% din achizițiile europene de petrol) și gazului rusesc (45% din importurile de gaze din UE) face obiectul unor discuții acerbe între statele membre.

Pe lângă Budapesta, Berlinul și Viena și-au exprimat public reticența.

Alte stiri din Externe

Ultima oră