Financial Times: Viktor Orban declară că unitatea UE a fost subminată de planul de embargo pe petrol al Rusiei

05 Mai 2022
Financial Times: Viktor Orban declară că unitatea UE a fost subminată de planul de embargo pe petrol al Rusiei

Premierul Ungariei susține că un nou pachet de sancțiuni ar amenința securitatea energetică a țării, scrie Financial Times

Ungaria a acuzat Bruxelles-ul că amenință unitatea UE cu planurile sale de a impune un embargo asupra importurilor de petrol rusești, declarând că Budapesta nu va sprijini propunerile care i-ar submina securitatea energetică.

Premierul Viktor Orbán i-a spus președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare văzută de Financial Times, că Ungaria nu a putut să susțină cel mai recent plan de sancțiuni al UE „în forma sa actuală”.

„Dacă comisia insistă asupra adoptării propunerii sale, va trebui să-și asume întreaga responsabilitate pentru un eșec istoric în cursul integrării europene”, a spus Orbán.

Diplomații UE se ceartă cu privire la planurile anunțate de Von der Leyen săptămâna aceasta de a elimina treptat toate importurile de țiței sau petrol rafinat rusesc, ca parte a celui de-al șaselea pachet planificat de sancțiuni împotriva Moscovei, ca răspuns pentru invazia sa în Ucraina.

Ungaria fără ieșire la mare, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc, și Slovacia ar beneficia de o perioadă mai lungă de eliminare treptată conform propunerilor UE. Dar pachetul a depășit cu mult consensul UE, i-a scris Orban lui von der Leyen.

„[Pentru] Ungaria, sancțiunile propuse necesită o modernizare serioasă a infrastructurii alternative de aprovizionare și o rearanjare completă a capacităților noastre de rafinărie”, a scris Orban. „Aceste eforturi necesită timp și necesită investiții care sunt redundante și, prin urmare, nu pot fi finanțate pe bază de piață.

„Nici Ungaria și nici UE în ansamblu nu sunt pregătite să adopte și să pună în aplicare măsurile propuse de comisie. Sancțiunile ar trebui adoptate într-un moment în care toate condițiile prealabile necesare sunt îndeplinite în toate statele membre”, se mai spune în scrisoare.

Sancțiunile au fost „deturnarea resurselor naționale necesare către investiții redundante în combustibili fosili, în timp ce finanțarea relevantă din partea UE ne este disponibilă doar pe hârtie”, a adăugat Orbán, făcând aluzie la disputele de lungă durată dintre Budapesta și Bruxelles cu privire la distribuirea fondurilor UE și la statul de drept, care au întârziat recuperarea post-pandemie.

Orban a spus că sancțiunile vor crește și mai mult prețurile energiei fără măsuri de atenuare din partea UE.

Comisia a purtat discuții cu Ungaria joi, iar diplomații UE își păstrează speranța că se poate ajunge la un acord în câteva zile, cu posibile concesii, inclusiv bani UE pentru construirea unei noi infrastructuri.

„Sunt negociatori duri, dar în cele din urmă deschiși la compromis”, a spus unul. „Am convenit deja cinci pachete de sancțiuni cu Ungaria.”

UE a fost de acord să pună capăt importurilor de cărbune rusesc, dar până acum s-a abținut de la interzicerea gazului rusesc, țări precum Germania încă se bazează foarte mult pe aceste aprovizionare.

Cu toate acestea, compania energetică de stat rusă Gazprom a întrerupt aprovizionarea Poloniei și Bulgariei, deoarece acestea au refuzat să respecte cererea Kremlinului de a plăti factura în ruble, despre care UE spune că ar încălca sancțiunile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră