Ungaria ramâne împotriva celui de-al șaselea pachet de sancțiuni și dupa vizita Ursulei von der Leyen

10 Mai 2022
Ungaria ramâne împotriva celui de-al șaselea pachet de sancțiuni și dupa vizita Ursulei von der Leyen

Ungaria continuă să reziste celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei și după întâlnirea din această seară de la Budapesta dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul ungar, Viktor Orban, scrie La Repubblica

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a raportat luni „progrese” și „clarificări” după o întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban privind „securitatea energetică”, întrucât Budapesta blochează un proiect de embargo al UE asupra petrolului rusesc.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjßrtó a reiterat însă într-un videoclip poziția Budapestei, argumentând că „ acest pachet de sancțiuni ne-ar distruge securitatea energetică”. „În cadrul ședinței – a explicat el – l-am informat pe președintele Comisiei despre impactul” acestor măsuri asupra țării. „Până când Comisia Europeană va găsi o soluție la aceste probleme – a concluzionat el – Ungaria nu va putea susține pachetul de sancțiuni”.

 

 

 

Țară fără ieșire la mare, dependentă de achizițiile sale de hidrocarburi din Rusia, Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanții privind aprovizionarea cu energie pentru a accepta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv oprirea achizițiilor de petrol rusești. „Ungaria nu va fi de acord cu propunerea Comisiei de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru că îi pune o problemă și nu oferă o soluție”, a declarat șeful diplomației maghiare Peter Szijjarto, citat luni de purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs. Propunerea Comisiei ar avea ca efect o „bombă atomică pentru economia Ungariei și ar distruge aprovizionarea noastră stabilă cu energie”, a explicat el. Cu toate acestea, pentru adoptarea sancțiunilor este necesară unanimitatea celor douăzeci și șapte.

Alte stiri din Externe

Ultima oră