Unitatea blocului european împotriva lui Vladimir Putin se confruntă cu Ungaria, care este dependentă energetic de Rusia. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, călătorește luni în Ungaria pentru a discuta cu Viktor Orban despre „securitatea aprovizionării cu energie a Europei”, a anunțat purtătorul de cuvânt al acesteia, în timp ce Budapesta blochează un proiect de embargo petrolier rusesc, scrie AFP citata de Le Figaro
Intrevederea va avea loc în timpul unei cine de lucru la mănăstirea carmelită din Budapesta, unde își are birourile Viktor Orban, a declarat Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al premierului.
Țară fără ieșire la mare, dependentă de achizițiile sale de petrol din Rusia, Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanții privind aprovizionarea să fie de acord cu un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv oprirea achizițiilor de petrol din această țară.
„Ungaria nu va fi de acord cu propunerea Comisiei de sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece îi pune o problemă și nu oferă o soluție”, a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, de către purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs. Propunerea Comisiei ar avea ca efect o „bombă atomică pentru economia Ungariei și ar distruge aprovizionarea noastră stabilă cu energie”, a explicat el. Pentru adoptarea sancțiunilor este necesară unanimitatea celor douăzeci și șapte.
Există „necesitatea de a garanta surse alternative de aprovizionare țărilor fără ieșire la mare, dependente de petrolul rusesc prin conducte. Și nu este ușor”, a declarat duminică un diplomat european intervievat de AFP după o întâlnire între reprezentanții celor 27 la Bruxelles. „Este vorba de noi infrastructuri și schimbări tehnologice, care necesită nu doar finanțare europeană, ci și acorduri între mai multe state membre. Înaintăm, dar mecanic durează puțin timp”, a adăugat el. Propunerea prezentată miercurea trecută celor Douăzeci și șapte prevede oprirea importurilor de țiței rusești în termen de șase luni și de produse rafinate, în special motorină, până la sfârșitul anului 2022.
Még ma Magyarországra jön Ursula von der Leyen, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon https://t.co/IIfa7pr2bA pic.twitter.com/cOrG9CIYbi
— 888.hu (@888ponthu) May 9, 2022
Menținerea unității celor 27 în sancțiunile împotriva Moscovei
O derogare de un an până la sfârșitul anului 2023 era planificată pentru Ungaria și Slovacia, dar a fost considerată insuficientă. Acesta a fost prelungită până la sfârșitul anului 2024 într-o nouă versiune a proiectului discutat vineri și Republicii Cehe i se acordă și o prelungire, potrivit unor surse concordante. Dar Budapesta vrea o derogare de cinci ani. Pentru a-și asigura aprovizionarea cu petrol, Ungaria va avea nevoie de o nouă conductă care să o lege de Croația, care are acces la mare. Cere garanții pentru angajamentul Zagrebului de a construi această infrastructură și pentru finanțarea europeana, a declarat un alt diplomat pentru AFP. În 2021, Rusia a furnizat 30% din țiței și 15% din produsele petroliere achiziționate de UE. Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria, care solicită o derogare, reprezintă „un mic procent” din achizițiile europene de petrol, a subliniat Comisia. Dar obiectivul este menținerea unității celor 27 în sancțiunile împotriva Moscovei.