Ursula von der Leyen îi cere explicații lui Zelenski, în timp ce o nouă lege amenință parcursul european al Ucrainei

23 Iul 2025
Ursula von der Leyen îi cere explicații lui Zelenski, în timp ce o nouă lege amenință parcursul european al Ucrainei

Semnarea de către președintele Volodimir Zelenski a unei legi care plasează principalele instituții anticorupție ale Ucrainei sub controlul procurorului general provoacă îngrijorare profundă în rândul partenerilor europeni. Comisia Europeană, guvernele din Germania, Cehia și Suedia, dar și OCDE, avertizează că acest pas pune sub semnul întrebării angajamentul Kievului față de valorile democratice și compromite procesul de aderare la Uniunea Europeană. „Sprijinul nostru nu este un cec în alb”, a transmis ministrul ceh de externe, în timp ce vocile critice din societatea civilă ucraineană vorbesc despre o posibilă revenire la practici autoritare, scrie Politico

Speranțele Ucrainei de aderare la UE sunt subminate, avertizează lideri politici de rang înalt.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pus în pericol aspirațiile europene ale țării sale, au avertizat miercuri lideri importanți din Uniunea Europeană.

Zelenski a promulgat marți o lege controversată, despre care criticii afirmă că elimină independența instituțiilor anticorupție din Ucraina, stârnind proteste în întreaga țară — primele de o asemenea amploare de la invazia rusă din februarie 2022.

Liderii de la vârful UE i-au cerut acum lui Zelenski să dovedească faptul că rămâne fidel valorilor democratice europene, după adoptarea acestei legi controversate, pe care aliații europeni o consideră o amenințare gravă la adresa parcursului Ucrainei către aderarea la blocul comunitar.

„Președinta Comisiei Europene a fost în contact cu președintele Zelenski în legătură cu aceste evoluții recente”, a declarat pentru POLITICO purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Guillaume Mercier. „Președinta von der Leyen și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la consecințele modificărilor și a cerut explicații din partea guvernului ucrainean.

Respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției sunt elemente fundamentale ale Uniunii Europene. În calitate de țară candidată, Ucraina trebuie să respecte integral aceste standarde. Nu există loc pentru compromisuri”, a adăugat Mercier.

Președintele Consiliului European, António Costa, și-a exprimat la rândul său îngrijorarea într-o discuție cu Zelenski și a cerut explicații, a declarat un oficial european pentru POLITICO, sub rezerva anonimatului.

„Întrebări serioase”

La Bruxelles, oficialii UE au încercat activ să susțină parcursul Ucrainei către aderare, în pofida opoziției ferme a premierului ungar Viktor Orbán. Acum, însă, progresele Ucrainei riscă să fie blocate, pe măsură ce chiar și aliații apropiați de la Kiev amintesc că statul de drept și reformele anticorupție sunt condiții esențiale pentru aderare, care nu pot fi negociate.

Într-un avertisment direct, ministrul german de externe, Johann Wadephul, a scris miercuri pe platforma X: „Limitarea independenței agențiilor anticorupție împiedică parcursul Ucrainei către UE.”

Legea semnată de Zelenski plasează Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și Parchetul Special Anticorupție (SAP) sub autoritatea procurorului general, ceea ce, potrivit acestor instituții, le anulează practic independența.

Deși purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat marți după-amiază că suspendarea ajutorului financiar acordat Ucrainei nu este luată în considerare, unii oficiali de la Bruxelles și din capitalele europene au reamintit miercuri că acest sprijin este condiționat de reformele privind statul de drept.

„Ucraina aparține Europei, iar sprijinul nostru se îndreaptă către poporul ucrainean. Dar acest sprijin nu a fost niciodată și nu va fi niciodată un cec în alb pentru acțiunile guvernului”, a scris pe X ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, adăugând că a transmis acest mesaj omologului său ucrainean, Andrii Sybiha.

Comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri pentru Financial Times că asistența financiară pentru Ucraina este „condiționată de transparență, reforme judiciare și guvernanță democratică”.

Suedia, unul dintre cei mai vocali și consecvenți susținători ai aderării Ucrainei la UE, și-a exprimat la rândul său îngrijorarea față de această reformă.
Ministra suedeză pentru afaceri externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat pentru POLITICO: „Legea recent adoptată, care plasează Biroul Național Anticorupție și Parchetul Specializat Anticorupție sub controlul Parchetului General, ridică serioase semne de întrebare privind independența autorităților anticorupție din Ucraina.”

Derapaje democratice

De luni de zile, activiști ucraineni și membri ai opoziției trag semnale de alarmă în legătură cu reculul democratic din Ucraina — de la refuzul guvernului de a numi un șef al Biroului pentru Infracțiuni Economice selectat în mod independent, până la urmărirea penală a activistului anticorupție Vitalii Șabunin.

Totuși, oficialii europeni au evitat să reacționeze public la aceste episoade, ceea ce, potrivit lui Șabunin, l-a încurajat și mai mult pe Zelenski.

Parlamentari din opoziție au anunțat că vor apela la Uniunea Europeană și la alte instituții occidentale pentru a exercita presiuni asupra Kievului în vederea revenirii asupra deciziei.

Mulți ucraineni privesc partenerii occidentali ca pe ultimul instrument de presiune asupra guvernului de la Kiev, în lipsa alegerilor în perioada de război — iar după votul din parlament de marți și semnătura lui Zelenski din acea seară, veto-ul informal privind criticarea Ucrainei pare să se fi prăbușit.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a trimis marți o scrisoare biroului președintelui ucrainean, avertizând că această decizie va afecta reputația internațională a Ucrainei și va submina potențialele investiții în apărare și reconstrucție.

Totuși, în ciuda criticilor tot mai intense din țară și din străinătate, Zelenski nu a dat semne miercuri dimineață că ar intenționa să revină asupra deciziei, susținând în schimb că NABU și SAP își vor continua activitatea în pofida noii legislații.

Alte stiri din Externe

Ultima oră