Prețurile gazelor europene au crescut dupa oprirea gazului rus către Polonia și Bulgaria: „instrument de șantaj” spune Ursula von der Leyen

27 Apr 2022
Prețurile gazelor europene au crescut dupa oprirea gazului rus către Polonia și Bulgaria: „instrument de șantaj” spune Ursula von der Leyen

Prețurile gazelor europene au crescut după ce Gazprom a oprit livrările către Polonia și BulgariaGrupul rus declară că nu a primit plata în ruble, așa cum este decretat prin noua lege, scrie Financial Times. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de șantaj”.


Prețurile gazelor europene au crescut cu o cincime miercuri, după ce compania rusă Gazprom a suspendat livrările către Polonia și Bulgaria, declarând că țările nu au reușit să efectueze plățile în ruble care erau datorate cu o zi mai devreme.

Contractele futures care urmăresc prețul angro al gazului din Europa au crescut cu aproximativ 20%, la 117 EUR pe megawat oră, în tranzacțiile timpurii. Prețurile sunt de aproape șapte ori mai mari decât acum un an. Euro, care a scăzut constant din februarie, a scăzut miercuri la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani în raport cu dolarul.

„Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza neplății în ruble”, a spus Gazprom într-un comunicat.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de șantaj” după decizia Gazprom de a suspenda livrările. Într-o declarație, ea a numit acțiunea sa „nejustificată și inacceptabilă” și a spus că a indicat că Rusia este un furnizor de gaz nesigur. Von der Leyen a spus că UE a fost pregătită pentru acest scenariu, însă planuri de urgență sunt în vigoare.

UE a lucrat pentru a asigura livrări alternative și cele mai „mai bune” niveluri posibile de stocare a gazelor, a spus ea. Blocul „întocmește răspunsul coordonat al UE”, a spus von der Leyen. „Vom continua, de asemenea, să lucrăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative. Și voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa.”

Gazprom Export, filiala de export a grupului rus, nu a primit plăți pentru livrările din aprilie de la Bulgargaz și PGNiG în ruble până la sfârșitul zilei lucrătoare de marți, așa cum prevede o nouă reglementare rusă, se arată în comunicat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decretat în martie ca gazele Gazprom exportate în așa-zise țări neprietenoase, care includ UE, din aprilie să fie vândute doar pentru ruble, conform unei scheme stabilite între Gazprom, Gazprombank, banca centrală a Rusiei și guvern. Mai mulți cumpărători europeni au refuzat să plătească în ruble , spunând că aceasta contrazice termenii contractului și ar fi o modalitate de a ocoli sancțiunile UE asupra băncii centrale ruse.

„Din punct de vedere politic, acest lucru ridică miza pentru decizia Comisiei UE dacă noul sistem de plăți ar încălca sancțiunile și, prin urmare, va menține probabil volatilitatea pieței la un nivel ridicat”, a declarat analistul Goldman Sachs Samantha Dart într-o notă către clienți.

Gazprom Export a notificat Bulgargaz și PGNiG suspendarea furnizării de gaze de miercuri până la efectuarea plății în conformitate cu procedura decretată, a spus compania. Acesta a avertizat că retragerea neautorizată a volumelor de gaze care tranzitează Polonia și Bulgaria către alte țări europene precum Germania ar avea ca rezultat o reducere a livrărilor de tranzit.

„Bulgaria și Polonia sunt state de tranzit”, a spus Gazprom. „În cazul retragerii neautorizate a gazului rusesc din volumele de tranzit către țări terțe, livrările pentru tranzit vor fi reduse cu acest volum.”

Rusia a spus că tranziția la plățile în ruble pentru gazul său în loc de euro sau dolari a fost un răspuns la sancțiunile occidentale împotriva băncii sale centrale, care a înghețat aproximativ jumătate din rezervele valutare ale țării.

Europa depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din necesarul de gaze. Gazprom deține monopolul furnizării de gaze prin conducte în Rusia.

Între timp, Ungaria a încheiat un acord pentru a plăti într-un cont denominat în euro la Gazprombank, care la rândul său va depune suma în ruble la Gazprom Export, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto într-un videoclip postat pe Facebook. Următoarea sa plată este scadentă pe 22 mai, a spus el. Slovacia a ajuns la același acord, a adăugat el. Szijjarto i-a asigurat pe maghiari că, deși aprovizionarea cu gaz a țării a sosit din Rusia prin Turcia, Bulgaria și Serbia, tranzitul prin Bulgaria nu va fi afectat și țara va continua să își primească aprovizionarea „conform contractului și conform planului”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră