Theresa May demisionează plângând

24 Mai 2019 | scris de Istvan Deak
Theresa May demisionează plângând Galerie foto (2)

Premierul britanic Theresa May a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă la Downing Street, că demisionează din funcţia de lider al Partidului Conservator la data de 7 iunie, ca să poată fi ales un succesor. Anunţul era de altfel aşteptat, presa din întreaga lume titrând că la conferinţa de vineri May va face anunţul oficial.

 May a părăsit podiumul în lacrimi și cu vocea gâtuită, declarând că îşi iubeşte ţara.

"Am făcut tot ce am putut să conving deputații să sprijine acordul... din păcate nu am reușit să fac asta. Am încercat de trei ori. Cred că a meritat insistenţa, chiar dacă soarta era potrivnică”, a declarat May.

Ea a mai spus că a căutat compromisul, care nu este un ”cuvânt murdar” și finalizarea procesului început de David Cameron. "Viaţa depinde de compromisuri", a spus Theresa May.

May a trecut în revistă principalele momente de la referendumul pentru ieșirea din UE, din 2016.

Theresa May și-a încheiat discursul spunând că este onorată să fi fost premierul Marii Britanii. ”A fost onoarea vieții mele să fiu a doua femeie prim ministru a țării, dar cu siguranță nu ultima. sunt profund recunoscătoare pentru onoarea de a fi servit țara”.

 

The Times scria înaintea anunţului că şefa Guvernului ar putea rămâne încă în jur de şase săptămâni, timp în care conservatorii îi vor alege succesorul.

Theresa May ar urma, aşadar, să fie încă prim-ministru atunci când preşedintele american Donald Trump va vizita Marea Britanie, între 3 şi 5 iunie.

Boris Johnson, fost ministru de Externe, unul dintre promotorii principali ai Brexit-ului, se numără printre favoriţii la conducerea Partidului Conservator.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia Guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Ea nu a reuşit însă să strângă în jurul viziunii sale despre ieşirea din UE o clasă politică profund divizată, ca şi societatea britanică, pe acest subiect.

Acordul de divorţ pe care l-a negociat cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de deputaţi, ceea ce a obligat cabinetul să amâne Brexit-ul cel târziu până la 31 octombrie - faţă de 29 martie, data iniţială - şi să organizeze scrutinul pentru Parlamentul European.

Marţi, Theresa May a prezentat un plan al 'ultimei şanse', ce prevedea unele compromisuri în încercarea de a-i convinge pe parlamentari.

Textul a fost supus însă unui val de critici, atât ale opoziţiei laburiste, cât şi ale euroscepticilor din propriul partid, conducând la demisia ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Andrea Leadsom, miercuri seară.

Proiectul de lege, pe care Theresa May intenţiona să-l supună la vot la 3 iunie, nu figurează însă pe agenda legislativă anunţată joi de guvern deputaţilor. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră