Un gest de bunăvoinţă din partea Londrei, comentează 20minutes.fr afirmaţia pe care ar fi făcut-o premierul britanic la summit-ul european. Cetățenii din Uniunea Europeană vor putea rămâne în Marea Britanie după Brexit, ar fi dat asigurări joi, la summitul european de la Bruxelles, premierul britanic Theresa May, potrivit unei surse guvernamentale britanice, scrie sursa citată.
"Nu i se va cere niciunui cetățean din UE care se află în prezent ilegal în Marea Britanie să părăsească țara în momentul ieșirii acesteia din UE", a explicat sursa citată.
O problemă, însă. May i-a atenționat pe ceilalți 27 de șefi de stat și de guvern din blocul comunitar că respinge orice competență a Curții de Justiție a UE (CJUE) în a tranșa litigii privind drepturile cetățenilor din UE după Brexit.
"Angajamentele pe care le facem pentru cetățenii din UE vor fi incluse în dreptul britanic", deoarece "vrem să avem din nou controlul asupra propriilor noastre legi", a insistat premierul conservator.
Această condiție ar putea duce la tensionarea negocierilor, deoarece Cei 27 cer cu insistență ca drepturile cetățenilor europeni după Brexit să fie acoperite în continuare de jurisprudența europeană a CJUE, cu sediul la Luxemburg.
Peste 3 milioane de cetățeni din UE trăiesc în Marea Britanie și peste un milion de britanici locuiesc în restul blocului comunitar.
Păstrarea drepturilor cetățenilor europeni în Regatul Unit este unul din cele trei subiecte ''prioritare'' pe care Cei 27 le vor clarificate într-un acord, înainte de a începe discuțiile privind viitoarea relație cu Marea Britanie, după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană, prevăzută pentru martie 2019, aminteşte agerpres.ro.
Este vorba de o "ofertă echitabilă și serioasă, care va da cea mai mare certitudine posibilă cetățenilor care s-au instalat în Marea Britanie, unde și-au construit carierele și și-au trăit viețile și au contribuit atât de mult la societatea noastră", a pledat May, potrivit sursei guvernamentale citate.
Londra propune concret ca cetățenilor din UE să le fie acordat un ''statut definitiv'', oferind dreptul la o ședere permanentă, cu condiția ca ei să fi trăit cinci ani în Marea Britanie.
Oferta include tratament egal cu cetățenii britanici, în ceea ce privește îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensiile, potrivit Reuters.
Acordul trebuie să fie ''reciproc'', pentru a oferi aceleași garanții britanicilor care locuiesc într-una din celelalte 27 de stat membre ale UE, a adăugat sursa guvernamentală, iar Londra speră să găsească un acord în acest sens 'cât mai repede posibil'.
Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, au început luni, la Bruxelles, negocierile istorice privind ieșirea Marii Britanii din UE, la un an după referendum.
Înainte de a începe discutarea viitorului parteneriat cu Londra, Cei 27 vor de asemenea să ajungă la o înțelegere privind ''factura'' ieșirii din blocul comunitar, evaluată de Bruxelles la o sumă cuprinsă între 60 și 100 de miliarde de euro, și consecințele Brexit-ului asupra Irlandei de Nord, provincie britanică, și fragilului său acord de pace.
"Este un bun început. Dar sigur că mai este mult de făcut, mai sunt multe alte chestiuni de lămurit", a comentat cancelara germană Angela Merkel, potrivit 20minutes.fr.