Mai sunt doar două luni până la intrarea în vigoare a ruperii Marii Britanii de Uniunea Europeană (BREXIT), și Londra și-ar dori renegocierea acordului privind acest dureros și dificil proces. Însă Uniunea Europeană refuză.
Premierul britanic Theresa May a obţinut marţi de la deputaţi un "mandat" pentru a redeschide negocierile cu Bruxellesul, dar Uniunea Europeană a refuzat imediat.
Un reviriment major pentru premierul conservator care, în urmă cu câteva săptămâni, încă mai susţinea că "Tratatul de retragere" din UE, intens negociat luni întregi cu Bruxellesul, dar respins în urmă cu două săptămâni de deputaţii britanici, este "cel mai bun" şi "singurul posibil".
Parlamentul britanic a votat pentru înlocuirea așa-numitului "backstop" - care ar evita o graniță dură între Irlanda și Irlanda de Nord - cu măsuri alternative.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, spune însă că backstop-ul este parte a acordului de retragere a Marii Britanii din UE, iar acest acord nu este deschis pentru renegociere.
”Acordul de divorţ” a fost respins masiv la 15 ianuarie de parlamentarii britanici şi premierul Theresa May depune de atunci eforturi pentru a evita o ieşire fără acord, un scenariu de care se tem mediile economice.
Dacă doreşte să renegocieze acest text, Theresa May va trebui să ţină seamă, de asemenea, de o serie de amendamente votate marţi seară de parlamentarii britanici.
De altfel, unul dintre acestea exclude o ieşire din Uniunea Europeană fără acord.
Altul cere modificarea Tratatului cu UE, mai ales a dispoziţiei cu privire la "backstop" vizând să evite revenirea la o frontieră fizică între provincia britanic Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
În schimb, parlamentarii au respins un amendament al deputatei laburiste (opoziţie) Yvette Cooper, care ar fi putut avea drept consecinţă amânarea datei Brexit-ului, prevăzută pentru 29 martie.
Această respingere a provocat o prăbuşire a cursului lirei, semn al îngrijorării sectorului economic.
"Extinderea articolul 50 nu va împiedica o ieşire fără acord", a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor. Ea şi-a luat angajamentul să supună votului un acord revizuit "imediat ce va fi posibil".
Dacă niciun acord nu va fi încheiat cu UE până la 13 februarie, premierul britanic şi-a anunţat intenţia de a organiza un vot pe 14 februarie asupra unei retrageri fără acord.
Amendamentele votate marţi seară nu au însă un caracter obligatoriu.