BREXIT. Veste bună din Parlamentul Marii Britanii pentru cetățenii Uniunii Europene

28 Feb 2019 | scris de M.C.
BREXIT. Veste bună din Parlamentul Marii Britanii pentru cetățenii Uniunii Europene

Membrii Camerei Comunelor au aprobat, miercuri seară, un amendament susţinut de Guvern care solicită premierului Theresa May să se asigure că garanţiile privind drepturile cetăţenilor UE, convenite cu Bruxelles-ul, vor fi protejate după Brexit indiferent de rezultatul negocierilor, transmit agențiile internaționale de presă.

Parlamentarii britanici au adoptat şi un amendament care menţionează angajamentul premierului Theresa May de a organiza în 14 martie un vot în Camera Comunelor cu privire la amânarea ieşirii din Uniunea Europeană în cazul în care Parlamentul respinge varianta unui Brexit fără acord. 

În schimb, deputaţii britanici au respins, cu 324 voturi împotrivă şi 288 voturi pentru, un amendament propus de Partidul Naţional Scoţian prin care se solicita Fuvernului britanic să excludă o ieşire din Uniunea Europeană fără un acord, în orice circumstanţă.

De asemenea, Camera Comunelor a respins şi amendamentul A, care cerea Guvernului britanic să adopte planurile opoziţiei privind Brexitul, între care o uniune vamală permanentă cu Uniunea Europeană.

Deputaţii proeuropeni au dorit iniţial să reintroducă şi un amendament prin care să încerce să transfere procesul Brexitului în sarcina Parlamentului, la fel cum au procedat la cele două dezbateri anterioare, dar atunci amendamentul lor a picat la vot. În urma promisiunilor făcute de premierul May, ei au ales să nu mai avanseze un astfel de amendament la dezbaterea de miercuri.

Şefa Executivului de la Londra încearcă în continuare să obţină de la liderii europeni revizuirea clauzei de ''backstop'' pentru a-i da o formă care să facă acceptabil acordul pentru o majoritate în Camera Comunelor.

Theresa May a acceptat anul trecut această clauză pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas, dar prevederea privind ''backstop''-ul a condus la respingerea acordului în Parlamentul de la Londra, deputaţii britanici eurosceptici considerând că ea riscă să menţină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

În virtutea acestei clauze, Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi provincia Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ''frontiere dure'' între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord.

Alte stiri din Externe

Ultima oră