"Tocmai ne-a anunţat că este incompetentă", "Practic, şi-a anunţat demisia", "Eşecul e în fine asumat", "Probleme în Paradis, Theresa?". Cam acestea au fost, la cald, pe reţelele de socializare, în primele minute după anunţul neaşteptat făcut marţi de premierul britanic Theresa May.
Într-un anunț-surpriză făcut în fața reședinței sale oficiale din Downing Street, May și-a comunicat decizia de a nu mai aștepta până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral. Șefa Executivului britanic a anunţat că a decis "fără tragere de inimă" să convoace alegeri generale anticipate pentru data de 8 iunie și a declarat că Guvernul are planul potrivit pentru a negocia termenii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar că are nevoie de unitate politică la Londra.
Anticipând reacţia de uluire pe care o va stârni anunţul său, May a insistat că "este în interesul naţional". În opinia ei, singura cale de a garanta stabilitatea pentru anii ce vor urma este organizarea de alegeri anticipate.
Ea și-a avertizat totodată oponenții politici că greșesc atunci când cred că Marea Britanie va schimba cursul Brexitului. Totodată, May a acuzat opoziția că slăbește poziția guvernului de la Londra în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană.
Agenţia franceză de ştiri amintește că, pentru a valida organizarea scrutinului, Theresa May trebuie să obțină acordul Parlamentului cu o majoritate de două treimi.
UPDATE
Parlamentul britanic votează miercuri în privința alegerilor anticipate. Propunerea surprinzătoare a premierului Theresa May de a organiza alegeri anticipate pe 8 iunie are nevoie de susținerea a două treimi dintre parlamentari pentru a fi aprobată, ceea ce pare o formalitate, întrucât și laburiștii și liberal-democrații au anunțat că vor vota în favoarea anticipatelor.
Deși a promis că nu va convoca alegeri anticipate atunci când a preluat șefia Conservatorilor, Theresa May vrea să speculeze avansul pe care partidul său îl are în sondaje pentru a căpăta mai multă putere în negocierea condițiilor Brexit-ului.
May a anunțat într-un mod neașteptat că va convoca alegeri anticipate, spunând că are nevoie de o nouă autoritate pentru a consolida discuțiile în divorțul de Uniunea Europeană.
Decizia prim-ministrul britanic Theresa May de a apela la alegeri anticipate pentru data de 8 iunie oferă Scoției șansa de a organiza un referendum asupra independenței, a sugerat premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, într-o declaraţie pentru BBC.
Anunţul declanşării alegerilor anticipante în Regatul Unit a suprins pe mulţi politicieni din insulă, şefa Guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a declarat că asităm la o tentativă de a forța un Brexit ''dur'',într-o reacţie, la scurt timp după anunțul făcut din Downing Street.
Există, însă şi comentatori britanici care susţin că mişcarea Theresei May va deturna atenţia de la un referendum, iar britanicii, inclusiv scoţieni se vor canaliza asupra alegerilor generale anticipate.
Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a afirmat marţi că speră că alegerile legislative anticipate convocate de către premierul britanic Theresa May vor duce la mai multă ''claritate și responsabilitate'' în negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeană despre ieșirea regatului din blocul comunitar.
Președintele american, Donald Trump, le-a urat marți succes britanicilor într-o convorbire telefonică avută cu Theresa May, centrată pe organizarea de alegeri legislative anticipate în Marea Britanie la începutul lui iunie.
UPDATE
Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat că susţine această iniţiativă a premierului conservator, considerând-o "o oportunitate".
"I welcome the opportunity" says @jeremycorbyn on @theresa_may's call for a #GeneralElection on 8 June pic.twitter.com/CRky14KQ5w
— Sky News (@SkyNews) April 18, 2017